Veel onzekerheid

De lente is begonnen, maar het lenteweer laat nog even op zich wachten

20 maart 2021 10:14 Aangepast: 20 maart 2021 11:34
Deze koeien in Baarn gingen gisteren weer de wei in. Beeld © ANP

Vanochtend om 10.37 uur is de astronomische lente begonnen. Maar het echte lenteweer hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Pas vanaf dinsdag komt de temperatuur in vrijwel het hele land in de dubbele cijfers.

Het was vanmorgen nog koud, heel koud. In Twente was vannacht bijna sprake van matige vorst, het werd -4,8 graden. Niet echt wat je van het begin van de lente verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tip van Boer Tom: dit is je laatste kans om je fruitbomen nog te snoeien

En Thomas Vermeulen van Buienradar heeft niet veel verbetering te melden. De temperatuur gaat in de loop van de week wel omhoog, maar 'echt lenteweer' wil hij het nog niet noemen.

"Vanaf dinsdag komt de temperatuur regelmatig in de dubbele cijfers uit, maar volop zonneschijn krijgen we nog niet. Daarna is het nog heel erg onzeker."

Bekijk ook: Zeven miljoen bloemen klaar voor de show, maar Keukenhof blijft dicht

De Keukenhof is er klaar voor, maar blijft gesloten vanwege de coronamaatregelen. "Droevig dat niemand ervan kan genieten."

Astronomische lente?

Vandaag begint de astronomische lente, die is afhankelijk van de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Op 1 maart begon al de meteorologische lente.

Het verschil heeft ermee te maken dat meteorologen rekenen vanaf 1 maart, omdat het op die manier bijvoorbeeld makkelijker is om seizoenen te vergelijken of om iets te kunnen zeggen over het gemiddelde klimaat in de winter.

Even terug naar dit weekend: vandaag is het lange tijd niet onaardig, met af en toe ruimte voor de zon. "In de loop van de ochtend en vanmiddag neemt de bewolking toe en kan er wat lichte (mot)regen vallen."

Morgen is het weer bijna hetzelfde, alleen komt dan juist vanuit het noordwesten de zon tevoorschijn. Er valt wel regen, maar volgens Vermeulen gaat het om 'kleine hoeveelheden' en vooral in het zuidoosten in de ochtend.

Zo warm is het bij jou:

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore