Zeker duizend mensen zijn slachtoffer geworden van het datalek van de GGD. Dat laat de GGD weten in een excuusbrief aan gedupeerden.
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat er grootschalig werd gehandeld in adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit coronasystemen van de GGD.
Privégegevens
Het ging om twee systemen: CoronIT, waar de privégegevens van Nederlanders die een coronatest hebben gedaan in staan, en HPZone Lite, het systeem voor het bron- en contactonderzoek van de GGD.
Het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland startte een onderzoek en de politie arresteerde inmiddels zeven personen in de zaak. Het onderzoek is nog niet afgerond en loopt nog.

Na twee maanden onderzoek blijkt dat in ieder geval duizend mensen slachtoffer zijn geworden. "Wij hebben duizend mensen een brief gestuurd waarin we ze melden dat hun gegevens ongeoorloofd zijn ingezien en dat ze wellicht zijn verhandeld", vertelt een woordvoerder.
In de brief legt de GGD ook uit wat slachtoffers kunnen doen om te voorkomen dat ze opgelicht worden. "We betreuren dit zeer en willen in deze brief onze excuses maken en uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren, om welke gegevens het gaat, welke maatregelen we hebben genomen en wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichting of identiteitsfraude."
Bekijk ook: Techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit met het datalek
Volgens de GGD lopen de briefontvangers extra risico om slachtoffer te worden van oplichting of identiteitsfraude. Zo kan het zijn dat ze telefonisch of per e-mail worden benaderd door cybercriminelen. "Zij kunnen dan vragen om extra gegevens, een betaling te doen of om producten en diensten af te nemen op uw naam. Ons nadrukkelijke advies is om daar niet op in te gaan en altijd alert te blijven op oplichting of identiteitsfraude."
Tot slot biedt de GGD excuses aan. "We betreuren ten zeerste dat deze diefstal heeft plaatsgevonden. We zijn ons ervan bewust dat uw vertrouwen in de GGD’en mogelijk beschadigd is. We bieden dan ook onze oprechte excuses aan voor de eventuele gevolgen die dit incident voor u heeft. Daarnaast hopen we uw vertrouwen terug te winnen."
Of er meer slachtoffers zijn, is nog onduidelijk. Dat aantal kan nog oplopen, zegt de woordvoerder. "Natuurlijk kunnen we niet uitsluiten dat er nog meer mensen de dupe ervan zijn."
