385 miljoen euro

Evenementen kunnen georganiseerd worden, overheid staat garant

19 maart 2021 14:18 Aangepast: 19 maart 2021 14:29
Het concert in Ziggo Dome. Beeld © ANP

De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.

Door de coronacrisis konden vorig jaar de meeste evenementen niet doorgaan. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. De financiële risico's die bij een evenement komen kijken zijn daardoor veel organisatoren te machtig.

80 procent vergoed

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven komen daarom met een regeling om die risico's te ondervangen. Bij annulering krijgen ondernemers 80 procent van de kosten vergoed, voor de overige 20 procent kunnen zij een voordelige lening krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsberaad: geen Koningsdag, concerten en festivals tot en met 5 mei

De verwachting is dat begin juli alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, minstens één prik hebben gehad. Het kabinet gaat ervan uit dat daarmee veel van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden versoepeld, al is het 'niet denkbaar' dat dan al evenementen mogelijk zijn zoals voor corona.

Evenementen eerste helft 2021

Ook voor organisatoren van festivals die doorgaans in de eerste helft van dit jaar worden gehouden, biedt de garantieregeling mogelijkheden. Als zij hun evenement uitstellen tot na 1 juli, komen ook zij ervoor in aanmerking.

"Niet alleen de organisatoren, ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd", zegt Keijzer. "We willen natuurlijk allemaal weer graag naar Dance Valley, North Sea Jazz, noem ze allemaal maar op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een feestje om te testen of het veilig kan: 'Gaaf en onwerkelijk'

Maar het plannen ervan kost tijd en brengt momenteel veel onzekerheid met zich mee. Keijzer: "Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt, willen we die onzekerheid wegnemen." Ze verwacht dat het beschikbare bedrag 'ruimschoots voldoende' zal zijn.

Van Engelshoven gaat ervan uit dat ondernemers nu aan de slag kunnen met de organisatie van zomer- en najaarsfestivals. "Dit biedt echt weer perspectief." Zij hoopt dat straks veel bezoekers zich weer kunnen vermaken 'met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen.'

Kijk ook: Met 1300 mensen op een dancefeest: 'Helemaal in extase'

1300 proefkonijnen mochten begin maart weer feesten voor een Fieldlab-experiment. De bezoekers en de artiesten waren blij dat ze weer mochten optreden. "Ik ben nog helemaal in extase."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore