Zorgverzekeraars boos

Fraude met diagnoses om behandeling burn-outs vergoed te krijgen

19 maart 2021 13:54 Aangepast: 19 maart 2021 14:04
Steeds meer mensen melden zich met een burn-out bij de bedrijfsarts. Beeld © ANP

Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg plegen fraude met diagnoses om burn-outbehandelingen toch vergoed te krijgen via de zorgverzekeraar.

Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer. Tot 2013 zat een burn-outbehandeling in de basisverzekering, maar sinds die tijd moeten mensen die met zo'n beroepsziekte kampen hun traject naar genezing zelf betalen. Veel psychologen bieden hun echter een - niet geoorloofde  - oplossing: ze declareren de behandeling bij de zorgverzekeraar onder een andere naam.

Ander label: burn-out wordt angststoornis

Pointer benaderde zo'n 20 grote en kleine GGZ-instellingen die - in sommige gevallen ook op hun websites - aangaven dat de burn-outbehandeling bij de zorgverzekeraar via de basisverzekering kon worden gedeclareerd.

Dat gebeurt door aan de burn-out een ander label te hangen, zoals bijvoorbeeld angststoornis. Deze aandoening wordt wel vergoed omdat zij voorkomt in het zogenoemde DSM-5, het handboek van psychiatrische stoornissen. Burn-outs zijn daarin niet opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Moedwillig onjuiste informatie

De diagnosefraude zet kwaad bloed bij de zorgverzekeraars. Zo wil zorgverzekeraar CZ dat er nader onderzoek naar deze vorm van declareren wordt gedaan omdat er 'moedwillig onjuiste informatie' wordt verstrekt. 

Dat burn-outs niet in het DSM-5 staan, noemt emeritus-hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli een 'weeffout'. Volgens de wetenschapper kan een patiënt echt last hebben van een burn-out. Daarom zouden behandelingen voor een burn-out weer via de basisverzekering vergoed moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Toename stress- en burn-outklachten jongeren: 'Ik had zo'n drie paniekaanvallen per week'

Beroepsziekte

"Burn-out wordt erkend als beroepsziekte en er zijn richtlijnen die door de experts worden gebruikt. Maar vervolgens kan de hulp niet worden gegeven, omdat er geen diagnose uit de DSM op kan worden geplakt. En dat is toch iets raars in dit systeem", zegt hij bij Pointer.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat de behandeling van een burn-out voorlopig niet opnieuw via de basisverzekering zal worden vergoed. 

Bekijk ook - Floor kreeg op haar 21ste een burn-out: 'Ik kon gewoon niet meer':

Floor kreeg tijdens haar hbo-studie rechten een burn-out. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat heel veel twintigers en dertigers last hebben van burn-outklachten. Dat is volgens Floor niet zo gek: 'Je moet zo jong al zo veel beslissen voor jouw toekomst.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore