Ga naar de inhoud
Eigen ontwerp ingediend

Marcel en zoontje strijden voor fietspad in Legoland: 'Waarom is dat er nog niet?'

Marcel, samen met zijn zoon Dorus

Hoe kan het dat er geen goede fietspaden zijn in Legoland? Dat vragen Marcel Steeman en zoontje Dorus zich al jaren af. In het land waar honderdduizenden kinderen dagelijks spelen, is een veilig fietspad namelijk nog niet te vinden. Om dat te veranderen, hebben de twee een eigen fietspad van Lego gemaakt en als voorstel ingediend bij het bedrijf. "Nu hopen dat ze er wat mee gaan doen."

De familie Steeman is een echt 'lego-gezin', zeggen ze zelf. De hele zolder ligt vol met steentjes waar vader Marcel na het werk graag samen met zijn zoon Dorus (10) de grootste creaties in elkaar zet. Ook de vrouw en dochter van Marcel doen graag mee. Twee andere gezinsleden zouden ook wel willen, maar mogen niet: "Nee, voor onze twee katten is de zolder absoluut verboden terrein", vertelt Marcel lachend.

'Waar moet dat fietsje rijden?'

Het is duidelijk dat het gezin groot fan is van de speelgoedbouwsteentjes. Toch is er één ding wat hen niet bevalt: er zijn geen fietspaden verkrijgbaar in de legowereld. "Daar zitten we al sinds 2015 mee, toen Dorus voor zijn vierde verjaardag voor het eerst 'grote-mensen-lego' kreeg. Hij zette een fietsje in elkaar, maar vroeg aan mij waar dat fietsje dan moest rijden."

Een antwoord had Marcel niet, dus schreef hij het bedrijf meerdere keren aan met die vraag. Een uitgebreide reactie heeft hij nooit gekregen, wel kwam er in 2019 een mini-fietspad beschikbaar van twee nopjes breed. 

'Niet wat we wilden'

"Gaaf, ze hebben naar me geluisterd! Althans, dat dacht ik. Maar niets was minder waar. Het was een mini-fietspad waar een bakfiets niet eens oppast. Dit was niet wat we wilden."

Daarom trok Marcel uiteindelijk de stoute schoenen aan en ontwierp hij samen met Dorus zelf een fietspad. Na meerdere afwijzingen werd hun laatste ontwerp goedgekeurd op het officiële platform 'Lego Ideas', waar fans ideeën mogen insturen voor nieuwe lego-creaties.

10.000 stemmen nodig

'Succes met je campagne!', kreeg Marcel begin dit jaar opeens te horen. Want Lego kijkt pas naar het idee als het ontwerp meer dan 10.000 stemmen krijgt. De teller staat nu op bijna 8000. "Er is enorm veel aandacht voor, het raakt blijkbaar een gevoelige snaar. Dat vinden we supergaaf om te zien."

'Dorus is superfanatiek'

Vooral zoon Dorus kan niet wachten tot het bedrijf hun ontwerp gaat bekijken. "Hij heeft nu in verband met het coronavirus vaak thuisonderwijs en op zijn laptop staat dan een tabblad met school open, maar daarnaast een tabblad van Lego Ideas om de stemmen bij te houden. Hij is superfanatiek."

Marcel zou het niet alleen leuk vinden als er uiteindelijk een lego-fietspad in de winkel komt te liggen. Hij vindt een veilig fietspad ook broodnodig. "Voor ons in Nederland is een goed fietspad meer dan logisch, maar het zou natuurlijk een internationale standaard moeten zijn", vindt hij.

'Goed fietspad hoort erbij'

"Wat zou het dan mooi zijn als je als kind, overal ter wereld, vanuit Lego al kan leren dat een goed fietspad in de echte wereld erbij hoort. Het is extreem idealistisch, maar het leert kinderen wel dat fietsen leuk is en veilig kan."

Kijkers
Lees ook:
Kijkers dolgelukkig door aftrap nieuw seizoen LEGO Masters

Marcel maakt zich daar trouwens niet alleen in de speelgoedwereld druk om. Eerder was hij namelijk wethouder in de gemeente Castricum met de portefeuille Verkeer en inmiddels zit hij namens D66 in de Provinciale Staten van Noord-Holland als woordvoerder mobiliteit. 

"Met de campagne voor D66 is het goed afgelopen, nu hopen dat dat ook gaat gebeuren met onze campagne voor het fietspad. We hebben in ieder geval goede hoop dat ons ontwerp ooit in de winkel komt te liggen."

Reactie 'Brickmaster'

Enthousiasme over het ontwerp is er bij Jonathan Bennink, die jureert als 'Brickmaster' in het RTL-programma Lego Masters. Bennink is designmanager bij LEGO Creative Play Lab.

"Ik ben fan van alle creatieve uitingen, dit support ik van harte", zegt hij. "Een Lego Ideas-set met een Nederlands tintje zou natuurlijk wel heel gaaf zijn, dus op naar de 10.000!"