Ga naar de inhoud
Telefoonlijn bezet, website chaotisch

Een uur rijden, of tien minuten? Afspraak coronatest lijkt een kwestie van geluk

Beeld © ANP

Wie voor de coronacrisis graag naar concerten ging, kent de spanning: op tijd klaar zitten achter je laptop en elke tien seconden de website verversen om een kaartje voor je favoriete artiest te bemachtigen. Wie momenteel een afspraak voor een coronatest probeert te maken, krijgt een vergelijkbaar gevoel.

Op sociale media regent het klachten over de afsprakenwebsite coronatest.nl. "Alles is anderhalf uur rijden vanuit mijn regio", schrijft iemand. Een ander: "Mijn partner krijgt wel datums te zien en ik niet". Het lijkt wel een loterij óf en wáár je een testafspraak kan krijgen. 

Een snel experiment met een aantal postcodes geeft hetzelfde beeld: bij een postcode uit Noord-Holland verschijnen als opties Rotterdam en Naaldwijk, bij Den Haag, op bijna 90 kilometer afstand.

Een uur rijden, of tien minuten

Een tweede poging voor de Noord-Hollander levert een mogelijkheid in Almere op, nog steeds bijna een uur rijden. Maar na een paar pogingen verschijnt ineens een optie in Uitgeest, nog geen tien minuten verderop.

Meer
Lees ook:
Meer positieve tests in 264 gemeenten, bekijk de cijfers in jouw gemeente

Een postcode in Zuid-Limburg levert in eerste instantie zelfs geen enkele testmogelijkheid op, maar een paar minuten later kan iemand met dezelfde postcode ineens op drie plekken in de buurt terecht.

Een afspraak maken op de website lijkt dus een kwestie van geluk, en veel pogingen wagen. Wie geen geschikte afspraak ziet, kan ook bellen met het landelijke afsprakennummer. Maar ook daar kost het moeite om er door te komen.

Verbinding verbroken

"Hang je al een half uur aan de lijn om een afspraak te maken voor een coronatest, wordt de verbinding verbroken", schrijft een Twitteraar. Anderen lukt het überhaupt niet om in de wachtrij te komen. "Zo druk dat er geen vrije lijnen zijn", schrijft iemand. "Of ik het over een half uur nog een keer wil proberen." 

De afgelopen weken is het aantal mensen dat zich laat testen flink toegenomen. Eind januari werden er zo'n 30.000 testen per dag afgenomen, inmiddels zijn dat er meer dan 80.000 per dag.

Volgens de landelijke koepel GGD GHOR laat de toename zien dat de derde golf van coronabesmettingen in volle gang is. Ook de verspreiding van de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus speelt daarbij mee. 

Bovendien zijn de scholen weer open, waardoor er veel meer testen worden uitgevoerd bij kinderen. Afgelopen week werden er ruim tien keer zoveel kinderen (van 4 tot 12) getest als eind januari.

Ruim voldoende capaciteit

Maar de testcapaciteit is niet het probleem, zegt een woordvoerder. "Er is ruim voldoende capaciteit om iedereen te testen. In elke regio is het elke dag mogelijk om een afspraak te maken."

Schreeuwcabine
Lees ook:
Schreeuwcabine moet direct meten of je corona hebt

Wel erkent de GGD GHOR dat het ontzettend druk is. "De meeste mensen willen 's ochtends een afspraak maken, online of aan de telefoon", zegt de woordvoerder. "Aan het begin van de dag hangen er al 15.000 mensen aan de lijn. Als je er niet doorkomt, probeer het dan later opnieuw. Je kan altijd binnen 24 uur in de buurt terecht."

Over de afsprakensite zegt de woordvoerder: "Het systeem is ingericht om zo snel mogelijk een afspraak te maken, de site toont daarom niet de dichtstbijzijnde mogelijkheid."

Bekijk ook: In Engeland hebben ze al thuistesten, en zo werkt het

01:59
In Nederland kunnen we binnenkort zelf een coronatest doen. In Groot-Britannië kan dat al, laat correspondent Anne Saenen zien.