Rek is eruit

Zorgen om welzijn kinderen en ouders: 'Buitenschoolse opvang moet weer open'

19 maart 2021 17:01
Beeld © ANP

Hoewel de basisscholen en kinderdagverblijven weer open zijn, zitten veel ouders in de knel. De buitenschoolse opvang (bso) is nog altijd alleen voor noodopvang geopend, dus voor veel kinderen is er voor en na schooltijd geen opvang. Dat moet veranderen, vinden ouderorganisaties en de brancheorganisaties in de kinderopvang. De boodschap is unaniem: "De bso moet weer open."

Basisscholen, kinderdagverblijven en bso's moesten op 15 december de deuren sluiten. Maar waar de scholen, kinderdagverblijven en gastouderopvang op 8 februari weer open mochten, adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) om de bso's gesloten te houden.

"Omdat het heropenen van de bso minder belangrijk wordt geacht voor het welzijn van kinderen en zou kunnen zorgen voor meer contacten tussen kinderen van verschillende groepen en/of scholen."

Zorgen om welbevinden

Maar die contacten zijn er toch wel, zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang. "Kinderen gaan naar school, mogen samen sporten, zwemlessen gaan door, ze spelen bij vriendjes en vriendinnetjes, worden door opa's en oma's of buren opgevangen en ze mogen door een gastouder opgevangen worden. Ze mogen alleen niet naar de bso", legt directeur Emmeline Bijlsma uit.

"Het lijkt erop dat voor het kabinet de druk eraf was toen de basisscholen en kinderdagverblijven weer openden", vervolgt ze. "Maar wij maken ons echt zorgen om het welbevinden van kinderen. Kinderen die normaal naar de bso gaan, zitten nu thuis voor beeldschermen of hangen buiten rond. Terwijl hun ouders aan het werk zijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leraren besmet, klassen in quarantaine: 'Je hebt ouders die dit onzin vinden'

Meer schermtijd

Nathalie, moeder van twee dochters van 7 en 8 jaar, hoopt ook dat de bso snel weer opengaat. Waar de kinderen normaal drie dagen per week naar de opvang gaan, moet Nathalie ze nu iedere dag om kwart over twee van school halen.

"Ik werk thuis, maar ze moeten toch vooral zichzelf vermaken. Ze spelen samen of met een buurmeisje. Maar ze zitten soms toch ook wel langer achter een scherm dan ik normaal zou toelaten, dat moet ik eerlijk toegeven. Als ik in een call zit met een klant, kan ik niet steeds gegil op de achtergrond hebben. Dat leidt af." 

De Stichting Voor Werkende Ouders krijgt momenteel veel telefoontjes van ouders die niet snappen waarom er helemaal niet over de bso gesproken wordt. "Werkgevers denken dat mensen nu gewoon weer kunnen werken, maar na twee uur 's middags is dat voor veel ouders een utopie", zegt directeur Marjet Winsemius. "De druk op de ouders is eigenlijk helemaal niet weg."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Eindelijk weer naar zwemles: 'Ik heb thuis op m'n bed geoefend'

Montris Kinderopvang, met bso-vestigingen in het Gooi en Amsterdam, ziet ook dat de rek er bij veel ouders uit is. Steeds vaker wordt een beroep op noodopvang gedaan. "We wegen het echt per geval, in principe moet minstens één van de ouders een cruciaal beroep hebben", vertelt directeur Suria Syed.

''Maar als ouders ons in tranen bellen dat het echt niet meer gaat, kijken we of we iets kunnen betekenen. Niet alleen vanuit het belang van de ouders, maar vooral ook vanuit het belang van het kind. Wij hebben daar echt een taak in."  

Buiten de deur werken

De kinderopvangbranche benadrukt bovendien dat steeds meer ouders weer buiten de deur werken. "Winkelpersoneel en mensen in contactberoepen, kappers bijvoorbeeld, kunnen niet thuis werken. En het zijn ook geen cruciale beroepen, dus ze hebben geen recht op noodopvang." Dat is een probleem, zegt Emmeline Bijlsma. "Als je branches opent, mensen weer aan het werk moeten, moet er ook opvang zijn."

Kan de bso veilig open?

De kinderopvangbranche denkt van wel. Al moet het dan wel maatwerk worden. "Op sommige bso's komen kinderen van een enkele school. Daar is het wat makkelijker om kinderen van verschillende groepen te scheiden", zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang. "Wij pleiten er ook vooral voor om zoveel mogelijk naar buiten te gaan met de kinderen, en voor maatwerk per locatie. Op iedere bso kinderen uit verschillende klassen gescheiden houden, zoals op school, is niet haalbaar, maar de kinderopvang is altijd creatief in het vinden van slimme oplossingen." 

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, denkt ook dat het kan. "In de noodopvang loopt de bezetting vaak op tot boven de 50 procent en worden ook kinderen van verschillende scholen en klassen op een locatie en in een groepsruimte opgevangen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit extra besmettingen tot gevolg heeft."

Geen verlof meer

Kinderen worden nu vaak informeel door familie of ouders van vriendjes en vriendinnetjes opgevangen. Maar de overheid heeft eigenlijk aangegeven dit onwenselijk te vinden, omdat het leidt tot meer contactmomenten tussen volwassenen. Verlof opnemen is ook niet altijd meer een optie. "Er zijn ouders die al door hun verlofdagen voor dit jaar heen zijn", zegt Marjet Winsemius. "Ze zijn soms vorig jaar al in de min geëindigd. En ze moeten ook al vrij nemen als het kind een snotneus heeft of in quarantaine moet en dus niet naar school mag."

Nathalie ziet maar één oplossing: de bso moet weer open. "Ik doe precies wat er van me gevraagd wordt, werk al een jaar thuis en houd me aan alle regels. Maar ik vind het heel erg dat dit zo moet. Dat de kinderen vaak even moeten wachten. Op de bso krijgen ze alle aandacht. De rek is er wel een beetje uit bij mijn kinderen, bij mij en bij andere ouders die ik spreek."

Reactie Wouter Koolmees

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees laat weten dat bso's niet tegelijk met scholen en kinderdagverblijven opengingen, omdat het ongewenst was om kinderen uit verschillende klassen met elkaar te vermengen. Nu er een aantal weken ervaring is met de scholen en kinderdagverblijven, hoopt het kabinet dat er binnenkort meer te zeggen is over hoe dat uitpakt.

"Na een jaar lang thuiswerken is dit echt wel een forse belasting voor heel veel ouders, dus het zou een enorme verlichting betekenen als die open zouden kunnen."

Of er in de persconferentie van aankomende dinsdag al gesproken zal worden over de bso's durft de minister niet te zeggen. Dat hangt onder andere af van de cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore