Bloedstollende nacht

Sylvana Simons (BIJ1) verovert tóch een zetel: 'Dit is historisch'

18 maart 2021 14:32 Aangepast: 18 maart 2021 15:11
Beeld © ANP

Het was een bloedstollende nacht voor Sylvana Simons en haar achterban. De lijsttrekker van BIJ1 kreeg gisteravond een zetel, verloor die in de loop van de nacht, om die vanochtend weer te heroveren. "Ik ben nu onderweg naar Den Haag voor een kennismaking met mijn collega's, dan wordt het echt tastbaar", zegt Simons. "Deze zetel is historisch."

Met haar partij wil Simons het geluid zijn tegen het 'neoliberale racistische afbraakbeleid'. Ze kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan in de Tweede Kamer, maar over de rechtse meerderheid is ze minder enthousiast. "We zullen stevig oppositie moeten voeren."

Goede campagne met minimale middelen

Ondanks de spanningen van afgelopen nacht kijkt Simons terug op een onvergetelijke avond. "Het was heel fijn om bij elkaar te zijn en terug te kijken op de campagne."

Ook toen de zetel gedurende de nacht verloren ging, bleef Simons positief. "Ongeacht de uitslag hebben we met minimale middelen toch goed campagne gevoerd", sprak ze haar achterban toe. Quincy Gario, nummer twee op de kandidatenlijst, onderschreef die boodschap. "Wat we hebben opgebouwd, kan nog steeds worden doorgezet. Politiek is niet alleen een momentopname, maar iets waar continu aan gewerkt moet worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Krol verlaat de Kamer: 'Ik ga een bed and breakfast beginnen'

De definitieve verkiezingsuitslag zal 26 maart om 12:00 uur worden bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore