Ernstige bedreigingen

OM eist celstraf voor 'windmolenterreur' in Groningen en Drenthe

18 maart 2021 13:24 Aangepast: 18 maart 2021 14:57
Begin maart: windmolens in aanbouw op het windpark ‘De Drentse Monden. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 15 maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen twee windmolenactivisten. Het duo wordt ervan verdacht ernstige bedreigingen te hebben geuit aan het adres van bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van windparken in Groningen en Drenthe.

De verdachten, Jan N. (63) uit 2e Exloërmond en Jan H. (59) uit Meeden, zijn volgens het OM schuldig aan het verspreiden van ruim vijftien dreigbrieven. Ook zouden ze gedreigd hebben asbest te dumpen op plekken waar de windparken moesten komen.

Angst

De dreigementen bij bouwbedrijven als Hak, BAM en energiebedrijf RWE zorgden volgens het OM voor enorm veel onrust en angstgevoelens. "Het geen idee hebben waar die dreigementen vandaan kwamen, tastte het veiligheidsgevoel nog meer aan", zei de officier van justitie.

Twee ondernemingen trokken zich in 2019 vanwege de dreigementen terug uit de bouwprojecten 'de Drentse Monden en Oostermoer' en 'Windpark N33' in Groningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bedreigers windpark Groningen zijn niet meer voor rede vatbaar'

De bouw ging door en een deel van de windturbines is al in bedrijf. De ashoogte van de windmolens is145 meter. De tiphoogte – het hoogste puntje van de molen op het moment dat een wiek recht overeind staat – is 210,5 meter. Ter vergelijking: de Euromast in Rotterdam 185 meter.

Afbreken

In één van de dreigbrieven, geschreven aan een Drentse ondernemer, stond: "Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor." En: "Net als u denkt: het is weer rustig, dan zijn wij er weer." 

De ondernemer vreesde voor de veiligheid van zijn bedrijf en familie en heeft aangifte gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer windmolens en zonnepanelen: hier kunnen ze komen te staan

Door de jaren heen zijn er verschillende incidenten geweest in het gebied. Naast dreigbrieven kwam het ook echt dat daden. Zo werd een boerenschuur in brand gestoken, en werd er in akkers beton en ijzer gedumpt. Dat zorgde voor schade aan landbouwvoertuigen. 

Ook werden een auto en een woning van een windmolenbouwer in brand gestoken en is er asbest gestort op bouwlocaties. Of de twee verdachten iets met deze incidenten te maken hebben, is onduidelijk. Het OM verdenkt ze van bedreigingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore