Ga naar de inhoud
Uitslagen op de kaart

Apeldoorn stemt het meest gemiddeld, Urk het minst: zoek jouw gemeente op

Rechts: een stembureau in Hoog Soeren (Apeldoorn). Beeld © ANP / RTL Nieuws

De meest gemiddelde stemmers wonen in Apeldoorn: de uitslag daar lijkt het meest op die van Nederland als geheel. Dat blijkt uit analyse door RTL Nieuws. In onderstaande kaart zijn de verschillen goed zichtbaar. Veel partijen hebben hun eigen territorium in Nederland.

De stemmers in Apeldoorn lijken behoorlijk op die van Nederland als geheel. In Apeldoorn stemde 23 procent van de inwoners op de VVD, landelijk was dat 22 procent.

D66 scoort in Apeldoorn 14,5 procent, tegen 14,9 procent landelijk. 9,9 procent stemt op de PVV, die landelijk 10,9 procent halen. Apeldoorn is bij deze verkiezingen dan ook de meest gemiddelde gemeente van het land.

Bekijk de kaart

Op deze kaart zie je hoe sterk elke gemeente in Nederland afwijkt van het gemiddelde voor het land. Nog niet alle uitslagen zijn bekend, deze worden toegevoegd zodra ze beschikbaar zijn.

Urk meest afwijkend

Hoe anders zijn de uitslagen op Urk, de meest afwijkende gemeente. De VVD haalde daar maar 1,7 procent van de stemmen, en D66 maar 0,5 procent.

Veel populairder onder de Urkers is Forum voor Democratie, dat op Urk 9,5 procent van de stemmen haalt, bijna twee keer zo veel als landelijk. Maar de ster op Urk is de SGP: die partij krijgt meer dan de helft van de stemmen, terwijl landelijk maar 2,2 procent op de SGP stemt.

Hoe
Bekijk alle uitslagen:
Hoe is er gestemd in jouw gemeente? Bekijk de uitslagen

We hebben ook de uitslagen per partij op de kaart gezet. Op die kaart is te zien waar de verschillende partijen de meeste stemmen hebben gehaald.

Biblebelt en Groene Gordel

Zo zie je als je naar de SGP kijkt de Biblebelt, die van Zeeland over de Veluwe naar Staphorst loopt. In deze regio wonen veel gereformeerde christenen, de doelgroep van de SGP

Druk je op GroenLinks of de Partij voor de Dieren, dan zie je juist de Groene Gordel, die van Amsterdam naar Utrecht, Wageningen en Nijmegen loopt. In deze plaatsen doen de groene partijen het traditiegetrouw goed.

Bekijk de kaart

Druk op de knoppen om de uitslag per partij te bekijken. Nog niet alle uitslagen zijn bekend, deze worden toegevoegd zodra ze beschikbaar zijn.

Territorium van nieuwe partijen

Ook de partijen die nieuw in de kamer komen, lijken zo hun eigen territorium te hebben. Zo woont een groot deel van de aanhang van de BoerenBurgerBeweging (BBB) in Twente en de Achterhoek, terwijl BIJ1, de partij van Sylvana Simons, juist in Amsterdam veel stemmen trekt. 

Nieuwkomer Volt is het best vertegenwoordigd in studentensteden als Delft, Utrecht, Groningen en Wageningen. JA21 scoort het best in Edam-Volendam, een gemeente waar ook andere rechtse partijen zoals FvD en de PVV veel stemmen krijgen.

Voorlopige
Volg het liveblog
Voorlopige uitslag bijgesteld: D66 naar 23 zetels, DENK naar 3, GroenLinks 8