Geen anderhalve meter

Forum voor Democratie viert zetelwinst met coronafeestje

18 maart 2021 10:51 Aangepast: 18 maart 2021 15:41
Beeld © ANP/Screenshot

Ondanks de zetelwinst van Forum voor Democratie was lijsttrekker Thierry Baudet gisteravond onbereikbaar. Was hij moe, zoals zijn partijgenoten claimden? Of kon hij niet reageren omdat hij aan het feesten was? Via Twitter zijn beelden opgedoken van een dansende Baudet, omringd door partijgenoten. De anderhalve meter is ver te zoeken.

Wijn, veel mensen en een dansende Thierry Baudet. Forum voor Democratie lijkt de verkiezingsuitslag (zes zetels erbij voor de partij) ondanks de coronamaatregelen die bijeenkomsten verbieden, toch flink gevierd te hebben.

Juichen en zingen

Via Twitter zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe zeker 13 mensen staan te juichen en te zingen in een huiskamerachtige setting. Aanwezigen houden geen afstand van elkaar. Op de achtergrond staat de televisie aan, met daarop de uitzending over de verkiezingsuitslagen van de NOS.

Geen commentaar

RTL Nieuws heeft herhaaldelijk geprobeerd contact te zoeken met Thierry Baudet en andere FvD-leden, voor een reactie op de verkiezingsuitslag en bovenstaande beelden. Tot op heden is er niemand bereikbaar voor commentaar.

Volgens partijgenoot Hans Smolders had dat maar één oorzaak: Baudet was 'dood- en doodop'.

Ook bij JA21 was het feest....

Ook bij nieuwkomer JA21 ging het gisteravond met de coronaregels niet helemaal goed. De partij van Joost Eerdmans kwam gisteravond bij elkaar in een hotel in Aalsmeer en haalde verrassend vier zetels binnen. Dat werd gevierd met kussen en omhelzingen, blijkt uit camerabeelden. "Dit was desondanks de ‘heat of the moment’, niet handig, laat Annabel Nanninga in een reactie weten.

Een woordvoerder van de partij licht verder toe: "Er was bij ons een team van artsen aanwezig die sneltesten afnamen. 100 procent was negatief. Bovendien was er een aparte, veilige ruimte voor pers. Maar het was niet handig. Maar omdat iedereen negatief had getest is er zeker geen besmetting geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Volg alles in ons liveblog:

Voorlopige uitslag bijgesteld: D66 naar 23 zetels, DENK naar 3, GroenLinks 8

Het is niet de eerste keer dat Baudet de coronamaatregelen in de wind slaat. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of de Forum voor Democratie-leider tijdens een bijeenkomst in het Westerpark gisteren in Amsterdam de coronaregels heeft overtreden en welke consequenties dat eventueel moet krijgen.

Springen en dansen

Tijdens de bijeenkomst vroeg Baudet honderden aanwezigen: "Is het mogelijk om wat dichterbij te komen, om het wat gezelliger te maken?" Daarop stappen de mensen allemaal dicht opeen naar voren. Even later wordt het nummer Leef van André Hazes jr. gedraaid, waarop Baudet en het publiek springen en dansen.

Enkele dagen geleden speelde zich iets soortgelijks af bij een partijbijeenkomst in Utrecht en bij een bijeenkomst in Urk schudde Baudet eerder handen van samengedrongen publiek. Ook naar die bijeenkomsten hebben de autoriteiten onderzoek ingesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore