63 procent van de stemmen

Dit verandert door de voorlopige ANP-prognose: BIJ1 tóch in Kamer, D66 krijgt 24 zetels

18 maart 2021 04:10 Aangepast: 18 maart 2021 16:33
Ter illustratie. Beeld © ANP

Volgens de voorlopige prognose van het ANP, gebaseerd op 63 procent de stemmen, wordt de VVD opnieuw de grootste partij, met 36 zetels. D66 krijgt 24 zetels en dat is een teleurstelling ten opzichte van de exitpoll die Ipsos maakte in opdracht van de NOS, waaruit bleek dat de partij 26 zetels zou krijgen. Volgens het ANP komt BIJ1 waarschijnlijk in de kamer met 1 zetel.

Het was lang onduidelijk of het ANP vannacht nog met een voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag zou komen. Rond 03.20 uur vannacht kwam het ANP dan toch met een voorlopige prognose.

Vertraging

Tijdens voorgaande verkiezingen kwam die prognose vaak al rond middernacht, maar omdat het tellen van de stemmen door de coronamaatregelen langer duurde, liet ook de voorlopige prognose langer op zich wachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toch een zetel voor BIJ1, VVD van 36 naar 35 zetels in nieuwste prognose

Wat betekent een voorlopige prognose?

Deze voorlopige prognose kan nog bijgesteld worden. Het ANP maakt de voorlopige prognose op basis van de uitslag van ongeveer honderd gemeenten, maar dit kunnen er iets meer of minder zijn. Belangrijker is dat het om een goede mix van gemeenten gaat. Zo kijkt het ANP naar de Randstad, het platteland, naar kleine en grote gemeenten.

Vier grote steden

Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn hierin meegeteld na het tellen van het grootste deel van de stemmen. Rotterdam nog niet.

Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks. Die laatste krijgt 7 zetels. Dat is nog een zetel minder dan eerder bij de exitpoll naar buiten kwam.

SP en PvdD

De SP daarentegen krijgt er weer 1 zetel bij in de voorlopige prognose en komt uit op 9. Dat zijn er nog steeds 5 minder dan nu in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren stijgt in de prognose naar 6 zetels. Dat is 1 meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Bekijk hier alle emoties die tijdens de verkiezingsavond voorbij kwamen, van winnaars tot verliezers: 

Sigrid Kaag van D66 danste op de tafel na het zien van de exitpolls. Tegelijkertijd werd er bij de SP en GroenLinks een stuk minder gejuicht.

Verliezen PVV en CDA

De PVV wordt de derde partij met 17 zetels, een verlies van 3 zetels in de Kamer. Het CDA haalt 15 zetels, een verlies van 4. De PvdA blijft op 9 zetels, net zoveel als de partij nu heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke coalities zijn door de voorlopige prognose mogelijk? Zoek het hier op

De ChristenUnie blijft ook op de huidige 5 zetels staan. De SGP is stabiel op 3. DENK verliest 1 zetel en komt uit op 2. En voor 50PLUS zit Liane den Haan nog steeds op 1 zetel. Dat zijn 3 zetels minder dan de partij onder leiding van Henk Krol bij de vorige verkiezingen in 2017 haalde.

BIJ1 toch in kamer

Nieuwkomer JA21 gaat in de voorlopige prognose omhoog naar 4 zetels. Volt haalt er 3, de BoerBurgerBeweging 1. Sylvana Simons van BIJ1 komt vermoedelijk met 1 zetel  in de Kamer. In de eerdere exitpoll leken ze de zetel die in de eerste exitpoll zat, verloren te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore