Na uitslag, nu formeren

Toch een zetel voor BIJ1, VVD van 36 naar 35 zetels in nieuwste prognose

18 maart 2021 01:57 Aangepast: 18 maart 2021 09:31
Beeld © ANP/RTL Nieuws

VVD 35 zetels, D66 24, PVV 17, CDA 15 en grote verliezen bij GroenLinks en SP. Het zijn de laatste cijfers van vannacht, na een avond vol verkiezingsuitslagen. VVD-leider Mark Rutte laat weten 'supertrots' te zijn, en Sigrid Kaag van D66 danste op tafel na het horen van de exitpoll.

De VVD en D66 zijn nu duidelijk aan zet bij het formeren, ziet ook politiek commentator Frits Wester. "De VVD heeft weer het vertrouwen gekregen na de campagne rond Rutte." De afgelopen dagen leek de partij wat zetels te verliezen in de peiling, maar de VVD'ers zullen blij zijn met het uiteindelijke resultaat.

'Grote zilveren medaille voor D66'

De grote winnaar is D66. Wester: "Het verhaal de afgelopen dagen ging over welke partij de tweede zou worden. Die plek is dik voor D66, een grote zilveren medaille." Volgens Wester begon de trend al na het RTL-debat. "En wat je wel vaker ziet, is dat die dan versneld doorzet."

De verliezers van de avond? Vooral op links vielen harde klappen. GroenLinks ging van 14 naar 7 zetels, de SP lijkt te eindigen met 9 zetels. "Het is één groot slagveld op links. De PvdA verloor de vorige verkiezingen flink, en is niet teruggekomen. In totaal zijn ze met z'n drieën nauwelijks groter dan D66." Ook CDA verloor, de partij ging van 19 naar 15 zetels.

Andere winnaars

Naast de VVD en D66 waren er ook nog andere winnaars. Forum voor Democratie , Volt en JA21 zullen blij zijn. "Echt heel knap van Volt. Toch een vrij onbekende partij", zegt Wester. Ook BIJ1 en de BoerBurgerBeweging zullen nu met een zetel in de Tweede Kamer komen. 

De formatie dan. Samen hebben de VVD en D66 59 zetels. Met CDA erbij zou dat 74 worden. Maar die partij verloor, na de 19 zetels in 2017. "Het CDA zal zijn knopen moeten tellen, maar ze zullen wel mee willen doen in de coalitie."

Misschien wel een vierde partij

Eerder leek het erop dat de drie partijen al genoeg zouden hebben voor een meerderheid, maar dat is nu niet het geval. Als dat zo blijft, is een vierde partij nodig. Frits Wester had eigenlijk sowieso een vierde partij verwacht, ook als dat niet nodig was geweest. "Ik verwacht er een linkse partij bij, ook om D66 meer comfort te geven. Dan kom je uit bij de PvdA of GroenLinks."

Frits Wester: 'De formatie wordt nog een flinke legpuzzel'

"De as staat wel vast, maar D66 zal er wel wat links bij willen."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit verandert door de voorlopige ANP-prognose: BIJ1 tóch in Kamer, D66 krijgt 24 zetels

Zowel Jesse Klaver (GroenLinks) als Lilianne Ploumen (PvdA) sluit regeringsdeelname niet op voorhand uit. De leider van GroenLinks vindt dat 'iedere partij verantwoordelijkheid moet nemen'. Voor zijn collega van de PvdA is het belangrijkste: "Waar kan ik het beste voor de belangen van mijn kiezers opkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte 'supertrots' na vierde winst op rij, Kaag viert feest op tafel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore