'Zo goed als nieuw'

Zij bieden hun stempotlood te koop aan: 'Iemand bood 10 euro, gek hè?'

17 maart 2021 20:38 Aangepast: 18 maart 2021 11:46
Rob zette zijn potlood op Marktplaats. Beeld © Privébeeld Rob

'Origineel op PVV gestemd rood stempotlood', en 'Stempotlood van verkiezingen 2021. 1 stip mee gezet'. Op Marktplaats worden meerdere rode stempotloden te koop aangeboden, variërend van 5 euro tot een miljoen. Ook Lisa en Rob zetten hun potlood online. Rob: "Dit geeft de verkiezingen de luchtigheid waar ik naar snakte."

In een aantal gemeentes moest je je stempotlood inleveren na het stemmen, maar in sommige gemeentes mochten stemmers hun potlood voor het eerst mee naar huis nemen. Dus kan het potlood als collector's item worden gezien.

'Zo goed als nieuw'

'Rod' uit Leidschendam ziet er wel handel in; hij heeft zijn potlood aangeboden voor 25.000 euro. Thijs vindt dat een veel te laag bedrag, en vraagt 9 miljoen euro. 'Mooi rood stempotlood voor de enige echte verzamelaar. Slechts eenmalig gebruikt voor misschien wel de nieuwe premier. Zo goed als nieuw.'

Sommige Marktplaatsgebruikers vragen serieuzere bedragen. Zoals Rob (61) uit Almere, die hem voor 25 euro de deur uit doet. 'Daar is hij dan, het echte rode stempotlood van de gemeente Almere, een keer gebruikt, is het hokje van Joost Eerdmans mee rood gekleurd. Collectors item!'

Eigenlijk wil Rob zijn potlood helemaal niet verkopen, moet hij eerlijk bekennen. "Ik vind dat zonde. Het is toch bijzonder dat we het mee mochten nemen. En mijn dochter zei: 'Papa, verkoop het niet, ik mag hem niet meenemen.'"

Luchtigheid in de verkiezingen

Maar toch zette hij het op Marktplaats. "Ik dacht: wat grappig dat mensen hun potlood online zetten. Ik ga dat ook doen. Het geeft de verkiezingen luchtigheid. Een leuk sausje. Daar snakte ik naar, na al die spannende avonden met politici die best wel hard waren en modder gooiden."

Het stempotlood van Lisa. Het stempotlood van Lisa.

Al snel kwam het eerste bod, van één euro. En inmiddels is de advertentie al meer dan 140 keer bekeken. Wat hij gaat doen als iemand dat potlood echt wil hebben? "Dan ga ik hem wel geven, gratis. Maar dan moet diegene wel een overtuigend verhaal hebben dat hij echt een verzamelaar is en het potlood op prijs stelt."

'Dit prachtige potlood'

Lisa (26) uit Winschoten wil de koper gewoon laten bieden. 'Hierbij verkoop ik mijn rode stempotlood, hij is gebruikt bij de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021', schrijft ze in haar advertentie. 'Dit prachtige potlood heeft maar liefst 3 stembiljetten mogen markeren! Bied een mooi bedrag en misschien is dit pracht exemplaar straks van jou!'

De verkoop is niet heel serieus bedoeld, vertelt ze. Het was haar broertje die haar aanmoedigde het potlood online te zetten. "We zagen online dat de potloden werden aangeboden en dat mensen zelfs 500 euro bieden. Dat vonden wij zo gek. Dus ik was heel benieuwd hoe mensen zouden reageren en of ze erop zouden bieden."

Lisa en haar broer. Lisa en haar broer.

En dus liet Lisa haar creativiteit z'n werk doen om een aanschrijving te maken. "Ik dacht: wat is een grappige manier om een potlood te verkopen. Want hoe verkoop je een potlood? Daar hebben we veel lol om gehad."

Ze was verrast toen ze een bod kreeg, van maar liefst 10 euro. "Gek hè? Maar ik heb daarna geen reactie meer gekregen, dus ik denk dat het niet zo serieus was. Maar als we er niks voor krijgen, is het ook goed. Het was gewoon grappig om uit te proberen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rood potlood mag in veel gemeenten mee naar huis na het stemmen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore