En vier maanden cel

Rotterdammer moet 20.000 euro betalen voor schade avondklokrellen

17 maart 2021 18:06
De politie tijdens de avondklokrellen in Rotterdam. Beeld © ANP

Een 20-jarige Rotterdammer moet 20.000 euro schadevergoeding betalen voor het vernielen van een Rotterdams politiebureau tijdens de avondklokrellen van 25 januari. Daarnaast legde de rechtbank in Rotterdam hem een celstraf van vier maanden op, waarvan twee voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur.

De rechtbank acht bewezen dat de man ruiten van het politiebureau aan het Sandelingenplein heeft ingeslagen, tegen deuren en ruiten heeft geschopt en vuurwerk naar binnen heeft gegooid. De man draait persoonlijk op voor de schade. Mogelijk kan hij die later nog met andere daders delen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongen (12) aangehouden voor deelname aan rellen Rotterdam

De Rotterdammer had zich in februari gemeld bij de politie toen hij zichzelf had herkend op de opsporingsbeelden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ook van het plunderen van het tankstation Esso aan de Vaanweg.

De opgelegde cel- en taakstraf is gelijk aan de eis van het OM. De opgelegde schadevergoeding is iets lager dan de 25.000 euro die de officier van justitie had geëist.

Bouwvakkers timmerden de ramen van het politiebureau aan het Sandelingenplein dicht. Bouwvakkers timmerden de ramen van het politiebureau aan het Sandelingenplein dicht.

De schade aan de Esso bedroeg 5000 euro, maar die hoeft de man niet te betalen. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat hij in het kassagedeelte geld en sigaretten heeft gestolen. Hij zou alleen in het winkelgedeelte zijn geweest en snoep hebben weggenomen.

19-jarige veroordeeld

De rechtbank heeft vandaag ook een 19-jarige verdachte veroordeeld tot zeven weken cel en een taakstraf van 200 uur voor plunderingen van winkels aan de Beijerlandselaan.

Niet alleen in Rotterdam waren in januari rellen rond de avondklok. In meerdere steden gingen relschoppers de straat op, zoals te zien is in onderstaande beelden:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aboutaleb tegen relschoppers: 'Blij met je gestolen spullen?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore