Ga naar de inhoud
86 procent getest

Mogelijk vier besmettingen tijdens concert André Hazes

Het concert in Ziggo Dome. Beeld © ANP

Tijdens het concert van André Hazes begin maart in Ziggo Dome zijn mogelijk vier mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt organisator Fieldlab. 86 procent van de bezoekers is inmiddels getest op corona.

Het optreden maakte deel uit van de serie proefevenementen van Fieldlab. In totaal waren er zo'n 1300 mensen bij aanwezig. Zij werden verdeeld in vijf 'bubbels' van 250 personen en een groep van vijftig personen. Tijdens een dancefeest, een dag later, zijn geen mensen besmet.

Wat is Fieldlab? 

De organisatie van Fieldlab probeert aan te tonen dat je grote events kan organiseren zonder dat veel mensen elkaar besmetten. 

Vorige maand, bijna een jaar na de eerste gesprekken met het ministerie van Economische Zaken, was het zover: de eerste Fieldlab-evenementen werden werkelijkheid. Een congres met 500 man, Guido Weijers gaf een cabaretvoorstelling en enthousiaste fans gingen naar een voetbalwedstrijd tussen NEC en de Graafschap.

Oprichter Marcel Elbertse is blij dat de overheid toch overstag is. "De politiek heeft lef getoond door het nu wel door te laten gaan."

Eerder organiseerde Fieldlab Evenementen al een congres, een theatervoorstelling van Guido Weijers en twee voetbalwedstrijden. Dat wordt gedaan om te kijken hoe evenementen veilig georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis.

Voorafgaand aan de evenementen moesten alle bezoekers ook een test ondergaan. Voor het dancefeest werden elf mensen positief getest, voor het concert zeven. Die mensen mochten niet naar binnen.

Ruim 84 procent van de bezoekers van het Back to Live-dance event en 86 procent van de bezoekers van het concert van Hazes hebben een tweede coronatest ondergaan na de evenementen. Dat is het hoogste opkomstcijfer tot nu toe bij de Fieldlabevenementen. Bij de eerdere proeven lag dat aantal op een kleine 80 procent en 82 procent.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk één supporter besmet tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

"Van één persoon is bekend dat deze besmet is geraakt tussen de pré-test en het evenement zelf, maar deze persoon was niet besmettelijk tijdens het evenement", zegt de organisatie. Vier mensen werden na afloop van het concert positief getest, maar het is niet zeker of de besmetting op het evenement heeft plaatsgevonden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Eerdere besmettingen

Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab, noemt het aantal mensen dat is komen opdagen voor de tweede test bemoedigend. "In totaal hebben we nu bij de eerste zes events 41 positieve testresultaten ‘afgevangen’, waarmee we ook 41 mogelijke besmettingsbronnen hebben weten te weren", zegt Voss. 

"In totaal zijn er nu na zes events vijf mogelijk nieuwe gevallen gevonden, wat volledig binnen de verwachtingen is, zeker gezien het feit dat deze deelnemers naast het event ook nog gewoon in het leven staan en een mogelijke besmetting kunnen oplopen."

Onder meer tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De supporter zat de hele wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats met een mondkapje op.

Bekijk ook: Eindelijk weer juichen in het stadion bij testwedstrijd: 'Heerlijk'

02:54
Zo'n 1200 NEC-supporters zaten in het publiek bij de wedstrijd tegen De Graafschap. Fieldlab organiseerde een test om te experimenteren met grote bijeenkomsten. Honderden fans gaven zich op als proefkonijn: alles om weer het stadion in te mogen.