Corona-update, stel je vraag

Mag je nog even wachten als je oproep krijgt, of gaat prik dan naar een ander?

17 maart 2021 14:37 Aangepast: 29 maart 2021 10:42

Coronaminister Hugo de Jonge heeft het ons meermaals beloofd. Iedereen die wil, kan begin juli minstens één keer zijn ingeënt. Maar stel nou dat je niet meteen een afspraak kan of wil maken, kun je je uitnodiging dan terzijde leggen? Of krijg je maar één kans?

Marianne wil graag weten wat er gebeurt als ze niet meteen reageert. Kan ze dan later alsnog met voorrang terecht? Of moet ze achter in de rij aansluiten? We zochten het voor haar uit.

Zodra je aan de beurt bent, krijg je een uitnodiging van het RIVM. Je moet dan contact opnemen met de GGD voor het inplannen van een afspraak. De GGD bepaalt waar en wanneer je terechtkunt voor een prik, omdat zij heel precies weten hoeveel vaccins er op voorraad zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie heeft al een vaccinatie gehad en wanneer ben ik aan de beurt?

Het RIVM adviseert mensen om vooral niet te wachten met het inplannen van een afspraak. "Er is geen vaccinatieplicht in Nederland, iedereen is vrij om zelf te bepalen wat-ie doet. Maar de consequentie van niet-vaccineren is dat je onbeschermd rondloopt", zegt een woordvoerder.

Afhankelijk van beschikbaarheid

Even de kat uit de boom kijken is dus toegestaan, maar houd je dan het recht op het maken van een afspraak? Ja, zegt koepelorganisatie GGD GHOR. Het recht op een afspraak maken vervalt niet.

"Op het moment dat je uitgenodigd wordt, is er vaccin beschikbaar. Als je pas maanden later belt voor het maken van een afspraak, zal er gekeken worden naar de situatie op dat moment. We kunnen niet garanderen dat je dan helemaal vooraan in de rij mag plaatsnemen. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins op dat moment."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Ondanks de zorgen rond het vaccin van AstraZeneca, zijn er geen signalen dat mensen wachten met het inplannen van een afspraak, zeggen zowel RIVM als GGD. "De vaccinatiebereidheid is ook nu nog heel erg hoog", zegt de GGD.

"De kans om ziek te worden door een vaccin is nagenoeg nihil", zegt het RIVM. "We bestrijden deze pandemie door zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Niet iedereen kan het soort vaccin krijgen dat-ie wil. Het is moeilijk om maatwerk te leveren als miljoenen mensen ingeënt moeten worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore