Opkomstpercentage

Morgen regen en kou: de invloed van slecht weer op ons stemgedrag

16 maart 2021 15:37 Aangepast: 16 maart 2021 17:11
Een verkiezingsbord in Helmond. Beeld © ANP

Het is een graad of 7 en hier een daar valt een bui. Niet erg lekker weer om naar buiten gaan dus. Maar gaan er ook minder mensen naar de stembus als het slecht weer is?

Gemiddeld gezien ligt de opkomst bij verkiezingen op ongeveer 80 procent. De laagste opkomst ooit gemeten was op 6 mei 1998: iets meer dan 73 procent van de mensen ging toen stemmen. Het was die dag een graad of 14 en het regende buiten.

Op dag met de hoogste opkomst was het 25 graden en scheen de zon. Dat was op 25 mei 1977, toen kwam 88 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Bij slecht weer 1 procent minder opkomst

Toeval? Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat het weer wel degelijk een kleine invloed kan hebben op de opkomst bij de verkiezingen.

Als het flink regent (25 mm of meer) is de opkomst ongeveer 1 procent lager dan normaal. Als het 10 graden warmer is dan gemiddeld, dan stijgt de opkomst juist weer met 1 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen voorjaar in zicht: 'Het kan zelfs wat gaan sneeuwen'

Bij de vorige verkiezingen in 2017 was de opkomst 81,9 procent. Dat is dus iets boven het gemiddelde en dat zou goed te verklaren kunnen zijn: het was die dag zonnig, droog en een graad of 14.

"Gemiddeld gezien is het in deze tijd van het jaar zo'n 10 graden", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "In 2017 was het dus niet 10 graden warmer dan gemiddeld, maar het was wel zonnig en droog. Het kan dus ook een combinatie zijn."

En dit jaar? 

En dan deze verkiezingen: het is een graad of 7 en het weer is wisselvallig. Krijgen wij een lagere opkomst dan gemiddeld?

Volgens Kroon zal het weer dit jaar geen grote rol spelen bij de opkomst. "Dit jaar kun je sowieso niet vergelijken met andere jaren omdat de verkiezing over drie dagen is uitgesmeerd en een deel van de stemmen per post wordt gestuurd."

Morgen wordt het weer niet heel gunstig in het westen, zegt Kroon. "Daar is het wisselvallig, maar er zullen geen grote hoeveelheden regen vallen boven de 25 mm. In het oosten van het land is droger met af en toe zon."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore