Tweede Kamerverkiezing

Stemmen in verkeerde envelop toch geldig, procedure aangepast

16 maart 2021 08:26 Aangepast: 16 maart 2021 09:20
Een man vult zijn briefstembiljet in. Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren heeft de procedure rondom de ongeldige briefstemmen aangepast. Flink wat 70-plussers gingen de fout in met de briefstemmen door de zogenoemde stempluspas voor 70-plussers in dezelfde envelop te stoppen als het stembiljet.

Ollongren heeft overlegd met de Kiesraad en de Raad van State en is tot de conclusie dat er toch een manier is om de stemmen goed te keuren. 

Eerst stempluspas checken

Dat moet als volgt gaan: de envelop wordt geopend en eerst moet worden gekeken of de stempluspas geldig is. Als dat inderdaad zo is, kan het stembiljet in de stembus worden gedaan zonder opengevouwen te worden.

Hoe makkelijk het briefstemmen fout kon gaan, zie je in onderstaande video:

"Op die manier is het stemgeheim gewaarborgd", schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. "Gelet op de adviezen van de Afdeling advisering Raad van State en de Kiesraad stel ik voor om de beschreven procedurele werkwijze te volgen." 

7 tot 8 procent fout

De bedoeling was eigenlijk dat stempluspas en stembiljet in een aparte envelop zouden worden opgestuurd, maar rond de 7 a 8 procent van de mensen ging daarmee de mist in, zo bleek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze mensen mogen nu al stemmen. Druk is het niet (en dat is precies de bedoeling)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore