Bijlessen

Student helpt eindexamenkandidaat met wegwerken achterstand

16 maart 2021 04:48 Aangepast: 18 maart 2021 17:39
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Middelbare scholen, hogescholen en universiteiten gaan samenwerken om tijdens de coronacrisis opgelopen leerachterstanden van eindexamenkandidaten weg te werken. Middelbare scholieren die bijles nodig hebben, kunnen die krijgen van studenten.

Dat is het plan waarmee lerarenopleidingen op de proppen zijn gekomen, schrijft het AD. Met het initiatief worden twee vliegen in een klap geslagen: middelbare scholieren worden geholpen én studenten worden warmgemaakt voor een carrière als docent. Op die manier kan ook het lerarentekort worden aangepakt. 

Online bijles

De studenten worden aan eindexamenkandidaten gekoppeld via het platform Studentinzetopschool. Studenten kunnen zich daar aanmelden, waarna wordt bekeken voor welke scholieren zij iets kunnen betekenen. De bijles wordt voornamelijk online gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leraren besmet, klassen in quarantaine: 'Je hebt ouders die dit onzin vinden'

Middelbare scholen zijn 27,50 euro per uur kwijt voor de werkzaamheden. Dat tarief is lager dan bij veel commerciële bijlesinstituten. "We verwachten dat scholen veel gebruik maken van dit netwerk", zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-Raad. "Of leerlingen hun diploma halen, is nu niet meer afhankelijk van de portemonnee van hun ouders, want iedereen kan een beroep doen op de bijlessen."

In de startblokken

Door soortgelijke regionale initiatieven die al eerder zijn opgestart, zouden er al zeker duizend studenten klaar zijn om aan de slag te gaan. "De school hoeft dan alleen nog aan te geven welke hulp een leerling nodig heeft", zegt een van de initiatiefnemers achter het plan.

Proef met sneltest op school juf Moniek: 'Ik mag gelukkig blijven'

Onderwijspersoneel kan zich sinds vorige week voor een proefproject meerdere keren per week preventief laten sneltesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore