Ga naar de inhoud
Dalende inkomsten

'Coronacrisis heeft blijvend effect op toerisme Amsterdam'

De Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Beeld © ANP

De economische schade van de coronacrisis voor de toerismesector in Amsterdam is enorm. Economen van ABN AMRO schatten dat de toeristische bestedingen in de hoofdstad dit jaar met 8 miljard euro zullen dalen ten opzichte van 2019.

Daarnaast zal de pandemie ook een blijvend negatief effect hebben op het aantal, vooral zakelijke, bezoekers. Door de coronacrisis komen volgens ABN AMRO dit jaar 67 procent minder toeristen naar de hoofdstad dan in 2019.

Drie miljoen toeristen minder

Afgelopen jaar kwamen 83 procent minder buitenlandse en 53 procent minder Nederlandse toeristen naar Amsterdam in vergelijking met een jaar eerder. De aantallen daalden daardoor naar respectievelijk 2,1 miljoen en 900.000.

In niet-coronajaar 2019 leverde toerisme in Amsterdam ondernemers, inwoners en de gemeente 18,6 miljard euro aan inkomsten op. Ongeveer een derde hiervan werd besteed bij luchtvaartbedrijven en reisbureaus die in Amsterdam gevestigd zijn. Dit deel is niet direct toe te wijzen aan reizigers die fysiek naar Amsterdam komen.

Amsterdams
Lees ook:
Amsterdams hotel krijgt van rechter flinke korting op de huur

De verwachte daling van het aantal bezoekers van Amsterdam dit jaar zorgt dat het overgebleven deel van de toeristische bestedingen flink lager zullen uitvallen. In coronajaar 2020 lag het aantal bezoekers aan de hoofdstad ook al twee derde lager dan een jaar eerder. Dat zorgde voor een daling van de bestedingen met 8,3 miljard euro.

Onlinevergaderen

Volgens ABN AMRO zal een deel van de zakelijke reiziger ook niet meer terugkeren, deels omdat onlinevergaderen zo normaal is geworden. In 2019 waren zakelijke reizigers nog goed voor een derde van de totale inkomsten. Die geven ook nog eens relatief meer uit aan overnachtingen en maaltijden dan de gemiddelde toerist die naar Amsterdam komt.

Vervaldatum
Lees ook:
Vervaldatum vouchers in zicht, maar wachten is op goedkeuring uit Brussel
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update