Ga naar de inhoud
'Tijd kopen'

Nederland stopt tijdelijk met vaccineren met AstraZeneca

Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Dat schreef minister Hugo de Jonge gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. "We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken."

De vaccinaties worden met twee weken opgeschort. Mensen die een afspraak hadden voor een vaccinatie met AstraZeneca, worden afgezegd. Het gaat om bijna 289.000 prikafspraken

Bloedstolsels

Vorige week stopten meerdere landen de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin nadat er verhalen opdoken van mensen die bloedstolsels kregen nadat ze waren gevaccineerd met dit vaccin.

Bijna
Lees ook:
Bijna 289.000 prikafspraken afgezegd door vaccinatiestop AstraZeneca

"Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca", laat het ministerie weten. Het departement baseert zich voor het besluit op een advies van medicijnautoriteit CBG.

'Tijd kopen'

"Ze willen nu tijd kopen om de nieuwe meldingen te onderzoeken", vertelt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. Daarna hoopt het ministerie een goed besluit te kunnen nemen: "Kunnen we verder met dit vaccin of moeten we misschien gewoon helemaal stoppen?"

Andere klachten

"Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen", meldt het ministerie. "Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde."

Toezichthouder:
Lees ook:
Toezichthouder: AstraZeneca waarschijnlijk niet oorzaak trombosegevallen

In totaal zijn zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn hier momenteel geen soortgelijke gevallen van bekend.

'Ná vaccinatie, of dóór vaccinatie?'

Minister De Jonge: "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan." 

Zijn
Lees ook:
Zijn twijfels over AstraZeneca terecht? 'Het vaccin verlicht hoe dan ook de zorg'

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Het adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als er na een prik met het AstraZeneca na drie dagen weer ziekteverschijnselen zijn met daarbij onverwachte of onbekende klachten, of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Tweede prik

Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend, aangezien er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. "Wij verwachten op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben", meldt het ministerie.

Bekijk ook: Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

04:48
De vraag of vaccins die zo snel zijn ontwikkeld wel veilig zijn, diende zich eind vorig jaar nadrukkelijk aan.
Bron: RTL Nieuws