Ga naar de inhoud
Minuut lang lawaai

Tienduizenden mensen slaan alarm om klimaat

Demonstranten in Culemborg. Beeld © William Hoogteyling

In tientallen steden zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren voor een 'eerlijker en daadkrachtig klimaatbeleid'. Onder meer in Breda, Rotterdam en Wageningen maakten mensen een minuut lang lawaai om het 'klimaatalarm' te luiden.

Met potten, pannen, muziekinstrumenten en hun stem maakten de deelnemers aan het protest een minuut lang herrie om het 'klimaatalarm' te luiden. Ook werden verschillende kerkklokken geluid. Het protest verliep gemoedelijk. In Rotterdam was GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver aanwezig bij de demonstratie. 

Online

Vanwege de coronamaatregelen vond er dit jaar geen mars plaats, maar was het een stilstaand protest. Ook konden er per locatie maar een maximaal aantal deelnemers meedoen. Daarom was er ook een mogelijkheid om online mee te protesteren. 

In Noordwijk schreven deelnemers het woord klimaatalarm in het zand:

Balkon en tuin

Volgens Milieudefensie, één van de initiatiefnemers van het protest, deden ruim 35.000 mensen in 44 plaatsen door heel Nederland mee. Veel van hen deden dat vanuit huis, in de tuin of op het balkon.

Bekijk ook: Snel dooiende permafrost is tikkende klimaattijdbom

02:19
Permafrost is de permanente bevroren ondergrond die een groot deel van het Russische Siberië beslaat. Door klimaatverandering ontdooit het harder dan normaal. En dat is gevaarlijk.

Het klimaatprotest is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van onder meer Milieudefensie, FNV, Greenpeace, Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat.