Ga naar de inhoud
Na geweldsincidenten

Politie Zaandam zet detectiepoortjes neer op openbare plekken

Politiebureau in Zaandam, archieffoto. Beeld © ANP

De politie in Zaandam gaat op openbare plekken mobiele detectiepoortjes inzetten. Zo kunnen bezoekers gecontroleerd worden op het bezit van wapens. De poortjes komen bijvoorbeeld op het station of in winkelcentra. Gisteravond werden de poortjes voor het eerst gebruikt.

Sinds 2018 heeft de politie in Zaandam extra bevoegdheden gekregen. Zij mogen in bepaalde delen van de stad iedereen fouilleren, zonder dat daar een concrete aanleiding voor is. Aanleiding is een aantal geweldsincidenten, waarbij jongeren elkaar met messen te lijf zijn gegaan.

Sinds de coronacrisis liggen de controles vrijwel stil. Met behulp van de detectiepoortjes kan er zonder fysiek contact toch gecontroleerd worden, meldt NH Nieuws.

Gisteravond werden de poortjes voor het eerst ingezet in het centrum van Zaandam. Daarbij werden meerdere messen en illegaal vuurwerk gevonden.

'Keihard nodig'

Volgens burgemeester Jan Hamming is preventief fouilleren 'keihard nodig', schrijft NH Nieuws. "Het aantal wapens op straat en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ik maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik."

Wapenbezit
Lees ook:
Wapenbezit aangepakt: verkoopverbod van alle messen aan minderjarigen