Stel je vraag

Hoeveel maakt de effectiviteit van het coronavaccin dat jij krijgt uit?

12 maart 2021 14:49 Aangepast: 12 maart 2021 15:02
Beeld © RTL Nieuws

De vier coronavaccins die we in Nederland gebruiken verschillen in effectiviteit van 60% tot 95%. Dat leidt tot de vraag: hoe belangrijk is die effectiviteit eigenlijk? Deze vraag behandelen we vandaag in de 213de corona-update.

Eerst maar even op een rij, hoe effectief zijn de vaccins die we gebruiken in Nederland?

Zo effectief zijn de coronavaccins die we in Nederland gebruiken:

  • AstraZeneca: 60% (na twee prikken)
  • Janssen: 67% 
  • Moderna: 94% (na twee prikken)
  • Pfizer: 95% (na twee prikken)

AstraZeneca is dus het minst effectief in dit rijtje, met daarna het vaccin van Janssen als tweede. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat het vaccin van Janssen het enige is waarbij maar één prik wordt gegeven. 

Hoewel er een groot gat zit tussen de onderste twee vaccins in het rijtje en de bovenste twee, zijn alle vier vaccins goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelengenootschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EMA keurt Nederlands coronavaccin Janssen goed

Regionale verschillen

Dan is er nog het punt dat de effectiviteit van een vaccin verschilt per regio in de wereld. Om maar even het vaccin van Janssen als voorbeeld te nemen: deze was in de Verenigde staten veel effectiever (72%) dan in Zuid-Afrika (52%), de 67% effectiviteit die nu geldt voor Janssen is dus een gemiddelde. "Je mag er wel vanuit gaan dat vaccin in Nederland beter werkt dan 67%", zegt emeritus hoogleraar vaccins Ben Van der Zeijst.

Dat heeft te maken met mutaties van het coronavirus. In het ene werelddeel is bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus het meest actief, terwijl in ander deel dat de Britse variant is. Van het vaccin van Janssen is de verwachting dat het minder goed werkt tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten hoe goed jijzelf bent beschermd tegen het coronavirus na een vaccinatie. "Als een coronavaccin 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door het coronavirus dan mensen die geen prik hebben gehad", geeft de overheid als uitleg.

Is een effectiviteit van 60% wel genoeg? Het korte antwoord is: ja. "Toen werd begonnen met het ontwikkelen van vaccins is gezegd, de ondergrens qua effectiviteit is 50%", zegt Van der Zeijst. 

Alle symptomen getest

Om te beoordelen of een vaccin effectief is, kijken onderzoekers naar alle symptomen van het coronavirus, dus ook de mildere klachten. De effectiviteit van ál die symptomen samen zie je terug in de percentages hierboven. "Maar de vaccins zijn ontwikkeld om de circulatie van het coronavirus tegen te gaan en ziekenhuisopnames en overlijdens terug te dringen", zegt van der Zeijst. "Dat is belangrijker dan iemand beschermen tegen lichte klachten."

Bekijk ook: Vaccinschaarste? De EU produceert zat vaccins

Nederland en andere EU-landen kijken reikhalzend uit naar nieuwe toevoer aan vaccins, zodat we snel weer open kunnen. Maar wat blijkt nu? Eigenlijk hebben we in Europa best veel vaccins. Ze gaan alleen niet allemaal naar ons, maar naar het buitenland.

Tijdens de onderzoeken wordt daarnaast ook gekeken naar bescherming tegen hevige klachten en overlijden. "Als je de vaccins op die resultaten vergelijkt, zijn ze vrijwel gelijkwaardig."

Om terug te komen op de hoofdvraag, hoe belangrijk is de effectiviteit van een vaccin? Belangrijk, ook volgens Van der Zeijst, maar staar je niet blind op één percentage alleen. Uiteindelijk zijn vier vaccins die in Nederland zijn goedgekeurd goed genoeg om de circulatie van het coronavirus tegen te gaan. Ook beschermen ze allemaal ongeveer evenveel tegen ernstige klachten of overlijden als gevolg van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toezichthouder: AstraZeneca waarschijnlijk niet oorzaak trombosegevallen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore