Ongelukken voorkomen

Groen voor hulpdiensten: uitbreiding slimme verkeerslichten

12 maart 2021 02:55 Aangepast: 12 maart 2021 09:18
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

‘Slimme' verkeerslichten die automatisch op groen springen als er een ambulance, brandweerauto of politieauto met zwaailichten aankomt. In Nederland hebben we er momenteel al 800 daarvan, maar de komende jaren komen er nog minimaal duizend bij.

Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tegen De Telegraaf. Door de verkeerslichten kunnen ongelukken met andere weggebruikers worden voorkomen. 

Ongelukken

Nu nog vinden er jaarlijks ongeveer tachtig ongelukken plaats met hulpdiensten. Soms hebben weggebruikers niet door dat er een ambulance, brandweer- of politieauto aankomt, of geven ze - bewust of niet - geen voorrang als er een daarvan met zwaailichten aan door rood rijdt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Slimme' verkeerslichten moeten ongelukken met nooddiensten voorkomen

Door de zogeheten slimme Verkeersregelinstallaties (iVRI) krijgen naderende hulpdiensten met zwaailichten vanzelf groen licht middels speciale apparatuur aan boord. Die stuurt informatie over de locatie, rijrichting, bestemming en routerichting naar het verkeerslicht. Andere weggebruikers krijgen een waarschuwing via flitsapps of navigatiesystemen, zodat zij op tijd aan de kant kunnen. 

Ambulances

Als eerste gaan ambulances in ons land gebruik maken van de technologie. Het is de bedoeling dat politie en brandweer snel volgen. 

"Met de komst van deze slimme verkeerslichten kan het aantal ongevallen fors afnemen en misschien wel helemaal voorkomen worden", zegt Van Nieuwenhuizen. "Ik ben trots op deze stap voorwaarts waarbij de techniek ons helpt om het verkeer veiliger en duurzamer te maken. We moeten geen kans onbenut laten om daaraan te werken."

We snappen niets van zwaailichten: 'Mensen rijden zo de berm in'

In de afgelopen jaren riepen hulpdiensten de overheid op om weggebruikers bij te brengen wat ze moeten doen bij sirenes en zwaailichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore