Ga naar de inhoud
Nieuw betaalsysteem

Einde ov-chipkaart nabij: inchecken met smartphone of bankpas

Inchecken met een ov-chipkaart is vanaf eind 2022 verleden tijd. Beeld © ANP

Het einde van de ov-chipkaart is nabij. Dat zegt Gerbrant Corbee, woordvoerder van chipkaartuitgever Translink. In- en uitchecken met de oude vertrouwde ov-chipkaart zal volgens hem nog tot eind 2023 kunnen.

Translink kondigt aan dat vanaf volgend jaar reizen met betaalpas en smartphone, met de naam OVpay, ingevoerd gaat worden, meldt De Telegraaf. Die methode moet dus op termijn de ov-chipkaart vervangen.  

Nieuw betaalsysteem

"We lanceren dit nieuwe betaalsysteem deze week op de stadsbussen in Lelystad om te kijken of het in de praktijk bevalt. We halen kinderziekten eruit, daarna volgt de rest van ons land voor alle vervoer. Nog dit jaar worden al 60.000 poortjes en kaartlezers aangepast voor OVpay," aldus Corbee.

NS
Lees ook:
NS laat je via Clubhouse meeluisteren met 'treingesprekken'

Topman Pedro Peters van koepel OV-NL zegt dat de ov-bedrijven 100 miljoen euro investeren in de overgang: "We investeren 100 miljoen om in 2021 over te schakelen op meer reis- en betalingsgemak, maar we hebben wel een wensenlijstje voor het nieuwe kabinet. De coronacrisis moet geen breekpunt worden." In OV-NL zijn de NS en de stads- en streekvervoerders aangesloten.

Moderne oplossing 

"OVpay is een modernere oplossing die de reiziger makkelijk, snel en veilig ov biedt. We werken aan combi’s met theaters, musea, attracties, evenementen, deelauto’s en -fietsen, zodat mensen op één QR-code met trein, bus, tram en metro kunnen uitgaan", aldus Peters.

Dorp
Lees ook:
Dorp start eigen ov-lijn: 'Ouderen raken geïsoleerd'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.