Identiteitsfraude en oplichting

Rijschool met fake-instructeurs liet dubbelgangers examen doen: 4 arrestaties

11 maart 2021 18:23 Aangepast: 11 maart 2021 18:32
Rijles in coronatijd, ter illustratie. Beeld © ANP

De politie heeft drie mannen (37, 43 en 53) en één vrouw (32) aangehouden die verdacht worden van grootschalige fraude met rijbewijzen en rijlessen. Het viertal zou zich schuldig hebben gemaakt aan identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en het onbevoegd uitoefenen van een beroep.

Volgens de politie heeft een aantal leerlingen rijles gekregen van onbevoegde instructeurs. Ook zouden dubbelgangers rijexamens hebben gedaan namens anderen. De daarmee behaalde rijbewijzen zouden daarom ongeldig zijn.

Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) wacht het politieonderzoek naar deze rijbewijzen af, en zegt 'dan actie te ondernemen om deze rijbewijzen in te trekken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beginnende bestuurder post filmpje waar hij 265 per uur rijdt en is rijbewijs kwijt

Het CBR deed de afgelopen jaren verschillende keren aangifte van identiteitsfraude. Volgens de politie en het CBR bestaat er een verband tussen deze aangiftes en de vier aanhoudingen. Ook nam de politie lesauto's, contant geld en diverse vervalste ID-bewijzen in beslag. De verdachten zitten niet meer vast.

Vervalste pas

Het politieonderzoek naar rijschoolfraude begon in januari 2020, nadat er in korte tijd enkele personen waren aangehouden die rijles gaven met een vervalste bevoegdheidspas. Volgens het CBR zijn leerlingen die les hebben gehad van een onbevoegde, maar zelf het theorie- en praktijkexamen succesvol hebben afgelegd, wél in het bezit van een geldig rijbewijs.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore