Bijwerkingen

Toezichthouder: AstraZeneca waarschijnlijk niet oorzaak trombosegevallen

11 maart 2021 13:41 Aangepast: 12 maart 2021 06:59
Beeld © ANP

Er is hoogstwaarschijnlijk geen verband tussen trombosegevallen en het coronavaccin van AstraZeneca. Dat laat het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) weten. Eerder vandaag werd bekend dat zowel Denemarken als IJsland tijdelijk stopt met vaccinaties van AstraZeneca na zorgen over meldingen van mogelijke bijwerkingen.

"Trombose en longembolie zijn géén bekende bijwerkingen van het vaccin", laat het CBG weten. "Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten."

'Niet stoppen'

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) hoeven landen niet te stoppen met het gebruik van het vaccin. Dat schrijft de toezichthouder in een advies vandaag. "De veiligheidscommissie van het EMA vindt dat de voordelen nog steeds groter zijn dan de risico's en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt", laat het in Amsterdam gevestigde EMA weten.

Hoewel meerdere mensen trombose en embolie kregen na vaccinatie, en zeker één persoon daaraan overleed, is er volgens het EMA geen aanwijzing dat dit door het vaccin komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere landen stoppen tijdelijk met AstraZeneca, Nederland prikt door

Bloedproppen

Volgens de autoriteiten in Denemarken zijn er meldingen geweest van bloedproppen na vaccinatie met het middel van AstraZeneca. In één geval heeft een melding betrekking op een overlijden in Denemarken. Het land schort het prikken met zeker twee weken op om het verband te onderzoeken.

De autoriteiten in IJsland stoppen ook met inenten met AstraZeneca tot duidelijk is dat er geen verband is tussen het vaccin en bloedstollingen. Verwacht wordt dat het vaccineren over enkele dagen weer hervat kan worden. Het wachten is op een mededeling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Die komt hoogstwaarschijnlijk later vandaag.

Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland kon eerder vandaag nog niet zeggen of het de vaccinaties met AstraZeneca wil voortzetten, of uit voorzorg het voorbeeld van Denemarken en IJsland volgt. Het departement wilde daarvoor het oordeel van het EMA afwachten, laat een woordvoerder weten.

Bekijk ook: Vaccineren met AstraZeneca begonnen: 'Lagere effectiviteit niet erg'

Volgens deskundigen is de lagere effectiviteit van AstraZeneca in vergelijking met andere vaccins niet erg. Wel een probleem, het vaccin werkt minder goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore