Ga naar de inhoud
Eén prik voldoende

EMA keurt Nederlands coronavaccin Janssen goed

Ton de Boer en Ingrid Schellens van het CBG gaven een persconferentie. Beeld © ANP

Het coronavaccin van de Nederlandse farmaceut Janssen uit Leiden is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het vaccin van Janssen is het enige goedgekeurde vaccin waarbij maar één prik nodig is in plaats van twee.

Na het positieve oordeel van het EMA laat de Europese Commissie weten ook het Janssen-vaccin toe te laten. Daar is het middel het vierde vaccin in het EU-arsenaal.

Eerste levering

Volgens gezondheidsminister Hugo De Jonge komen er voor Nederland in het tweede kwartaal drie miljoen doses van het Janssen-vaccin beschikbaar. De eerste levering komt in april, daarna in mei en juni nog meer. In het derde kwartaal verwacht De Jonge zes miljoen vaccins van Janssen. 

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses van het vaccin van Janssen ingekocht. Dat is bijna net zoveel als van AstraZeneca, waar 11,7 miljoen van werd ingekocht. Van het vaccin van Moderna werd 8 miljoen ingekocht en van het vaccin van Pfizer 6,2 miljoen.

Eén
Lees ook:
Eén prik, én van Nederlandse bodem: vandaag groen licht voor Janssen-vaccin?

Janssen is na Pfizer, Moderna en AstraZeneca het het vierde bedrijf dat van de EMA goedkeuring krijgt voor een coronavaccin. "Ook dit vaccin hebben we hard nodig om mensen te beschermen. Al deze vaccins zijn een unieke prestatie van wetenschappers, fabrikanten en medicijnautoriteiten”, zegt voorzitter van het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen professor Ton de Boer.

Eén prik

Het vaccin van Janssen heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere vaccins. Er is maar één prik nodig, dus met ruim 11 miljoen doses kunnen ruim 11 miljoen mensen worden gevaccineerd. Daarnaast hoeft dit vaccin niet bewaard te worden bij extreem koude temperaturen, zoals bij het vaccin van Pfizer bijvoorbeeld wel moet.

Wat is het EMA en wat beoordeelt het precies?

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is opgericht in 1995 en heeft sinds 2019 zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Het houdt toezicht op de veiligheid en effectiviteit van medicijnen voor mens en dier, geeft voorlichting en beoordeelt nieuwe medicijnen.

Die nieuwe medicijnen worden in samenwerking met nationale medicijnagentschappen getoetst volgens strenge wetenschappelijke criteria. Er wordt een evaluatie opgesteld en die gaat vervolgens naar de Europese Commissie. De Europese Commissie neemt dan een beslissing of de nieuwe medicijnen worden toegelaten op de markt. 

Het vaccin van Janssen is gemiddeld voor 67 procent effectief. Volgens het CBG is het vaccin voor ten minste 56 dagen effectief, waarschijnlijk ook langer, maar dat wordt op dit moment nog getest. Daar komt bij dat de kans op een ernstig ziektebeloop na vaccinatie met Janssen afneemt met 85 procent. Ook biedt het vaccin 100 procent bescherming tegen overlijden door het virus.

'Bescherming tegen bestaande varianten'

67 procent is minder dan de vaccins van Pfizer en Moderna, die beide 90 procent effectief zijn en het vaccin van AstraZeneca, dat voor 73 procent effectief is. "We verwachten dat dit vaccin voldoende bescherming biedt tegen alle nu bestaande variaties van het virus', zegt De Boer van het CBG.

Bekijk ook: Van Russisch lachertje naar serieuze kandidaat: EMA beoordeelt Sputnik-vaccin

02:03
Er werd eerst nog een beetje lacherig over gedaan, omdat het zo snel werd ontwikkeld. Maar er bestaat nu een kans dat ook wij in Nederland ingeënt gaan worden met het Russische Sputnik-vaccin. De Europese medicijn-waakhond EMA gaat het beoordelen.