Minder aan het woord

Rutte reageert op kritiek afkappen vrouwelijke collega's: 'Niet van bewust'

11 maart 2021 09:03 Aangepast: 11 maart 2021 09:21
Mark Rutte was samen met Sigrid Kaag te gast bij Eva Jinek voor een debat. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft gereageerd op de kritiek van zijn vrouwelijke collega's dat hij vrouwen niet zou laten uitpraten tijdens vergaderingen. "Ik was me hier totaal niet van bewust", zei hij gisteravond aan tafel bij Eva Jinek.

"Ik heb erover nagedacht en denk dat ik in algemene zin vergaderingen vrij strak leid", zei de premier. "Ik laat mensen in algemene zin nu wel wat meer uitpraten."

Hij bedankte collega Sigrid Kaag van D66, die hem in de wandelgangen aangesproken zou hebben op zijn gedrag tijdens de vergaderingen. "Ik waardeerde het echt dat je dat zei", zei Rutte. "Je pakte het ook heel sportief op", was het antwoord van Kaag.

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) zei maandagavond in talkshow Op1 dat Rutte vrouwen tijdens vergaderingen eerder onderbreekt. Bijleveld en de andere vrouwelijke bewindslieden die dat ook opviel, hebben Rutte daarop aangesproken. 

"We hebben met een aantal gezegd: dat moet niet. We zijn dus ook expliciet met hem gaan praten. Misschien praten we wel anders dan mannen, dat blijkt ook wel uit onderzoek. Onze manier van praten is soms doelgerichter, maar we moeten ook gewoon uit kunnen praten", aldus Bijleveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte aangesproken op behandeling van vrouwen in ministerraad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore