Windstoten tot 110 km/u

Code geel: Nederland krijgt te maken met eerste lentestorm

11 maart 2021 05:50 Aangepast: 11 maart 2021 10:29
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het wordt vandaag een echte stormdag. In het hele land komen er zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, en in het noorden en westen van 100 tot 110 kilometer per uur.

De harde windvlagen kunnen schade aan gebouwen en bomen toebrengen en hinder voor het verkeer opleveren, zeker in de kustgebieden. Het KNMI heeft voor vandaag voor het hele land code geel afgekondigd.

In het westen en noorden is er kans op zware windstoten, met uitschieters van 100 tot 110 kilometer per uur. Op het moment is er in België al sprake van stormachtige windkrachten, en het is de verwachting dat die ook bij ons zullen verschijnen. 

'Onstuimig dagje'

"Het hoogtepunt zal rond het middaguur liggen", zegt Marc de Jong, meteoroloog van Buienradar. "Het zal hard waaien, vooral in het noordwesten. Het verkeer zal er echt last van gaan hebben, als je bijvoorbeeld met een aanhanger de weg op gaat zul je die rukwinden merken. Wat meevalt is dat de bomen nog niet in het blad staan, dus die zullen minder snel omwaaien. Maar er zal heus wat dood hout naar beneden komen." 

Pas later op de middag neemt de wind af, en daar komen dan vooral buien voor in de plaats. Onweer en hagel wordt verwacht. De Jong: "Het wordt een onstuimig dagje." De temperatuur zal niet boven de 11 of 12 graden uitkomen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore