Ga naar de inhoud
Verkeerde envelop

Tot nu toe 10.000 briefstemmen ongeldig verklaard

Een man vult zijn briefstembiljet in. Beeld © ANP

Van de 400.000 briefstemmen die PostNL sinds deze week heeft ontvangen, is 2,5 procent ongeldig verklaard. Het gaat in totaal om zo'n 10.000 stemmen.

Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om briefstemmen die in de verkeerde envelop zitten.

Verkeerde envelop

De 70-plussers die per post mogen stemmen, krijgen namelijk twee enveloppen: een envelop voor het stembiljet, waarop 'Deze envelop is alleen voor het briefstembiljet' staat, en een retourenvelop. Op de retourenvelop staat het adres en antwoordnummer. De dichtgeplakte envelop met daarin het stembiljet gaat samen met de ondertekende stempas in de retourenvelop. Door het stembiljet in een aparte, gesloten envelop te stoppen en bij de stempas weg te houden, blijft het geheim wat de kiezer heeft gestemd.

Maar volgens de wet mag men op het briefstembureau geen enveloppen zonder adres openen. Daarom zijn ze ongeldig. Mensen die een fout hebben gemaakt, kunnen dat nog herstellen. Wie per post wil stemmen, kan zich tot vrijdagmiddag 17.00 melden bij de gemeente voor een nieuwe stempas en enveloppen.

Ouderenbond
Lees ook:
Ouderenbond bezorgd over verkiezingen: 'Doe briefstem op tijd op de post'

Als iemand het stembiljet en de stempas per ongeluk samen in de geadresseerde retourenvelop heeft gestopt, dan is deze stem wél geldig. Dan blijft het stembiljet dichtgevouwen en wordt deze in de stembus gestopt. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen goed de instructie moeten lezen.

Volgens een peiling van het ministerie willen ongeveer 800.000 70-plussers stemmen via de post. Dat zou betekenen dat er mogelijk 20.000 stemmen verloren gaan komende verkiezingen, bij een percentage van 2,5 procent ongeldige stemmen. 

Ruim
Lees ook:
Ruim 2,4 miljoen 70-plussers mogen straks per brief stemmen