Verboden bestrijdingsmiddel

Celstraffen geëist in fipronilaffaire: 'Miljoenen kippen zinloos gestorven'

10 maart 2021 20:17
Verdachten Martin van de B. en Mathijs IJ in de rechtbank. Beeld © ANP / Nicole van den Hout

Tegen de twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire is twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De bedrijven van de verdachten gebruikten het verboden bestrijdingsmiddel fipronil om kippenstallen schoon te maken, wat er uiteindelijk toe leidde dat miljoenen kippen moesten worden afgemaakt.

"Miljoenen kippen hebben zinloos geleden en zijn zinloos gestorven", zeiden de twee officieren van justitie. De affaire is een van de grootste fraudezaken in de Nederlandse voedselindustrie. Mede hierom zijn de eisen fors, aldus het Openbaar Ministerie. Tegen de bedrijven ChickClean en ChickFriend, waar de twee verdachten eigenaar van zijn, zijn boetes van 25.000 euro geëist.

Bloedluis bestrijden

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. stelde hun bestrijdingsmiddel Dega-16 samen, maar wat er precies in zat begrepen de twee verdachten naar eigen zeggen niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De strafzaak in het fipronilschandaal begint: vier vragen en antwoorden

Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan, vertelden ze de rechters op de eerste dag van de strafzaak. "Dit hebben wij de boeren nooit aan willen doen", zei Van de B.

Bestrijdingsmiddel in eieren

Bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kwamen eind 2016 al tips binnen over het gebruik van insecticide fipronil door Patrick R. en door ChickFriend. Er werd niet ingegrepen, totdat in juni 2017 in eieren van een Belgisch pluimveebedrijf fipronil bleek te zitten. Dit bestrijdingsmiddel is verboden bij de productie van voedingsmiddelen.

Ruim honderd bedrijven in Nederland gingen op slot. Dat de verdachten niet wisten dat dit verboden bestrijdingsmiddel in Dega-16 zat, is volgens het Openbaar Ministerie zeer ongeloofwaardig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal

Opvallend is dat het duo in juli 2017 een loods leeg liet halen waar de NVWA een controle wilde doen. De insecticiden die daar verdwenen, doken in februari 2018 op in een aanhanger die geparkeerd stond voor het kantoor van de NVWA. Op die aanhanger zat 400 liter Dega-16. "We hadden dat spul nog en we vonden dit de juiste weg", zei Van de B. Het duo zat van augustus tot november vast en was bang opnieuw achter de tralies te belanden als het spul ergens anders werd ontdekt.

"Dat het product schadelijk is geweest, dat hebben we nooit voor ogen gehad", zei IJ. Morgen is het woord aan de advocaten. Zij hebben eerder al aangegeven te betwisten of fipronil in eieren schadelijk is geweest voor de volksgezondheid.

Schade pluimveehouders

Jacco Wisserhof uit Rhenen was een van de vele pluimveehouders die duizenden eieren weg moest gooien, nadat hij zijn boerderij liet schoonmaken door het bedrijf ChickFriend - en er fipronil op zijn terrein terechtkwam. Hij vertelt erover in de video hieronder.

Pluimveehouder Jacco Wisserhof moest uiteindelijk 300.000 eieren weggooien vanwege het fipronilschandaal. "Het voelt voor ons heel onwerkelijk", zei hij destijds.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore