Al aan de beurt?

Het tempo gaat omhoog: de stand van zaken met vaccineren

10 maart 2021 16:36 Aangepast: 11 maart 2021 08:32
Studenten oefenen vaccineren als onderdeel van een pilotprogramma van de GGD. Beeld © ANP

De overheid en het RIVM publiceren iedere week nieuwe cijfers over de vaccinatiecampagne en de vaccinatievolgorde. Hoe staan we er nu voor? Wie is (bijna) aan de beurt en komen er veel nieuwe leveringen aan? De actuele stand van zaken in vijf grafieken.

Allereerst: hoe staan we er deze week voor?

We zijn nu twee maanden aan het vaccineren en de teller staat op 1.656.245 prikken. Bijna 1 op de 11 volwassenen heeft nu een prik gehad: 8,6 procent om precies te zijn.

Wie hebben een prik gehad?

De zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatiënten waren vorige week al volledig gevaccineerd. Bij de huisartsen gaat het nu ook hard: bijna 60 procent heeft nu een tweede prik, vorige week was dat nog 20 procent. Inmiddels is ook een groot deel van de groep 'andere zorgmedewerkers' volledig gevaccineerd.

Ook veel meer 90-plussers hebben een tweede prik gekregen: 11.421. Vorige week was dat nog 200.

Ook nieuw: er is gestart met vaccineren van de groep 75 tot en met 79 jaar. Sommigen hebben zelfs al een tweede prik. "Een klein aantal heeft iets eerder een eerste vaccinatie ontvangen", meldt het RIVM.

Hoeveel ouderen zijn al (volledig) gevaccineerd?

Twee op de drie 80-plussers hebben al een eerste prik gehad. Een klein deel is al volledig gevaccineerd: 11 procent van de 90-plussers.

Sommige thuiswonende ouderen hebben nog geen enkele prik gehad. Daar zijn meerdere redenen voor. In veel gevallen zijn deze ouderen er niet in geslaagd om een afspraak te maken, bijvoorbeeld omdat ze een andere tijd en locatie wilden.

Er zijn overigens maar weinig vaccinweigeraars onder deze 80-plussers. Het overgrote deel wil ingeënt worden, blijkt uit het laatste onderzoek naar de vaccinatiebereidheid van de Nederlanders.

Wat zijn de verwachtingen de komende weken?

Er zijn nu 1,7 miljoen prikken gezet. Met het huidige tempo zitten we volgende week op zo'n 2 miljoen en begin april op 3 miljoen. De meeste mensen krijgen het vaccin van Pfizer.

Daarna volgt AstraZeneca. Dit vaccin is tot op heden alleen gegeven aan mensen onder de 65 jaar, vandaar dat sommige 65-minners al wel gevaccineerd zijn en 65-plussers nog niet.

Dit beleid gaat mogelijk veranderen. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het vaccin ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het ook voor die groep in zetten. Hier horen we waarschijnlijk snel meer over.

Hoe zit het met de leveringen van de vaccins?

We noemden al de vaccins van Pfizer en AstraZeneca. Vanaf april worden nog veel meer leveringen verwacht. Ook komen de eerste leveringen binnen van het vaccin van Janssen

In een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge wordt een indicatie gegeven van het aantal leveringen in het het derde kwartaal (juli t/m september). Dan komen 28 miljoen vaccins binnen. Daar zit ook een nieuwe naam bij: Curevac. Vanaf oktober volgt nóg een ander vaccin: Sanofi. 

Wanneer is wie aan de beurt?

Als de verwachte leveringen van coronavaccins doorgaan, zullen volgens De Jonge begin juli alle volwassen Nederlanders die het vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn.

De minister baseert zich op de volgende cijfers: van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten inenten. Dat zijn 12 miljoen Nederlanders. Twee derde daarvan, 8 miljoen mensen, kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn. De rest zou dan één prik hebben gehad.

Naar verwachting worden binnenkort twee groepen uitgenodigd voor een vaccinatie.

  1. Thuiswonenden vanaf 65 jaar die niet naar priklocatie of huisarts kunnen komen. De planning is dat hiermee deze maand wordt gestart. Helemaal zeker is dat nog niet.
  2. Ook zou deze maand begonnen moeten worden met het vaccineren van de groep 18 tot en met 59-jarigen met een medische indicatie, specifiek de mensen met een medisch hoog risico. Het gaat om deze zeven groepen. Zij krijgen één van de drie beschikbare vaccins. Bij twee van de zeven groepen is een start gemaakt met het geven van vaccins: mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down worden door de huisarts uitgenodigd. Wanneer de andere vijf groepen aan de beurt zijn is nog onduidelijk.

Vanaf mei staan de overige personen met een medische indicatie in deze leeftijdsgroep gepland. Hier wordt AstraZeneca voor gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore