Versleutelde mail

Ook advocaten vast na kraken berichtendienst onderwereld

10 maart 2021 11:43 Aangepast: 10 maart 2021 11:57
Ook in Rotterdam werden arrestaties verricht. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV.nl

De Belgische justitie heeft door het kraken van de onder criminelen populaire berichtendienst Sky ECC ook minstens twee advocaten in het vizier. Zij zijn opgepakt.

Een van hen wordt vervolgd omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van een criminele organisatie, de ander moet nog worden voorgeleid. De advocaten van 30 en 28 deden allebei veel drugszaken.

Berichtenverkeer criminelen

De Nederlandse en Belgische politie konden wekenlang meelezen met het versleutelde berichtenverkeer van criminelen via Sky ECC. Daardoor zijn meerdere misdrijven voorkomen en kon de politie misdadigers identificeren en bewijs tegen hen verzamelen. Gisteren volgden honderden politie-invallen en tientallen arrestaties, zowel in Nederland als in België.

Het onderzoek bracht nog eens aan het licht dat drugsbendes tentakels hebben in de bovenwereld, ook bij overheidsdiensten, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op de Belgische nieuwszender Radio 1. "Op basis van de berichten die we al hebben "gedecrypteerd" hebben we kunnen vaststellen dat de criminaliteit overal zit, ook bij bepaalde administraties en diensten." Of daaronder ook de politie zelf valt, liet ze in het midden, maar ze maakt zich daarover wel zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie leest opnieuw mee met versleutelde berichten criminelen: 73 arrestaties

Sky ECC: 'Niet gehackt'

Overigens ontkent Sky ECC dat het is gekraakt of gehackt door opsporingsdiensten in Nederland of België. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het ook niet is benaderd door de autoriteiten, die toegang zouden hebben gekregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde dienst.

Sky ECC zegt dat distributeurs in Nederland en België melding hebben gemaakt van een 'valse phishing-applicatie die ten onrechte is gepresenteerd als Sky ECC'. Die app zou op telefoons zijn gezet, die vervolgens zijn verkocht via 'ongeautoriseerde kanalen'. Sky ECC kondigt juridische stappen aan vanwege de verspreiding van die 'nepapp'.

De berichtendienst spreekt ook tegen dat het een populair platform voor criminelen is. "Sky ECC heeft een zerotolerancebeleid en verbiedt alle criminele activiteiten op al haar platformen", meldt de onderneming in de verklaring. "Accounts die worden gebruikt voor criminele activiteiten, worden onmiddellijk gedeactiveerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Politie was al in 2019 binnen op chatdienst van criminelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore