Ga naar de inhoud
Wijken veiliger maken

Zorgen OM over excessief geweld jongeren: 'Preventief fouilleren kan helpen'

Deze messen vond de politie vorig jaar bij minderjarige verdachten van een straatroof Beeld © Instagram/pol_wijkagent_buitenveldertzo

'Zeer zorgelijk', zo noemt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie, de stijging van excessief geweld onder jongeren. 

"De geweldsspiraal gaat eigenlijk alleen nog maar omhoog. En dat is zeer zorgelijk", zegt hij in De Telegraaf.

"En dat in een coronajaar, waarin de criminaliteit over het algemeen juist een dalende trend liet zien."

Aantal
Lees ook:
Aantal veroordelingen tieners voor moord of doodslag laatste jaren bijna verdubbeld

Uit cijfers van het OM blijkt dat:

  • in 2020 het aantal minderjarige verdachten van moord- en doodslag of pogingen daartoe met de helft toenam 
  • het aantal minderjarigen dat wordt verdacht van een levensdelict of een poging daartoe steeg met bijna 50 procent naar 199 verdachten
  • het aantal jongvolwassen verdachten tot 21 jaar steeg met 38 procent tot 226
  • het aantal minderjarige verdachten van een ernstig geweldsdelict (uitgezonderd de moord- en doodslagzaken of pogingen daartoe) vorig jaar steeg met 17 procent ten opzichte van 2019 naar 1904
  • het aantal tieners dat in aanraking komt met politie en justitie juist al jaren afneemt, in 2020 met 12 procent
Levensgevaarlijk
Lees meer
Levensgevaarlijk 'speeltje' jongeren: alarmpistool steeds vaker omgebouwd tot echt vuurwapen

Preventief fouilleren

Van der Burg denkt, net als hoofdofficier van justitie van Amsterdam René de Beukelaer, dat preventief fouilleren kan helpen. "Het besluit is aan de driehoek, maar ik ben het eens met de hoofdofficier. Als preventief fouilleren helpt om bepaalde wijken veiliger te maken, dan moet je dat doen. Je moet natuurlijk waken voor etnisch profileren, maar er zijn op allerlei manieren waarborgen in te bouwen zodat het fouilleren objectief gebeurt."

Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat preventief fouilleren een bijdrage levert aan veiligheid en het kan tieners behoeden voor verder afglijden. "Als je wapens aantreft, heb je ook nog eens een goede reden om met iemand in gesprek te gaan."

Alleen
Lees meer
Alleen mannen bij avondklokrellen: 'Ze denken dat je emoties met geweld kan oplossen'

Straffen en hulp bieden

Van der Burg pleit vervolgens voor een brede aanpak. "Je moet straffen. Jeugdige verdachten dienen te worden afgerekend op het foute gedrag. Maar met alleen het strafrecht lossen we het probleem niet op. Het straffen moet geflankeerd worden door het bieden van hulp op alle fronten."

De topman van het OM is ook bezorgd over de enorme verschuiving naar cyber- of internetcriminaliteit. "De digitale manier van oplichting heeft een enorme sprong genomen", zegt hij. Volgens Van der Burg heeft bijna de helft van de internetgebruikers te maken gehad met een poging tot oplichting online. "Dit moeten we echt niet onderschatten. En het probleem vraagt om forse investeringen."

Cybercriminelen
Lees meer
Cybercriminelen spelen in op lockdown: sterke stijging phishing met pakketjes