160.500 mensen

Vorig jaar klopten (opnieuw) fors meer mensen aan bij voedselbank

10 maart 2021 05:24 Aangepast: 10 maart 2021 06:07
Een voedselbank in Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat bij de Voedselbank aanklopt is tijdens het afgelopen coronajaar flink gestegen. Al met hielpen 172 voedselbanken vorig jaar in totaal 160.500 mensen. Een jaar eerder waren dat nog 151.000 mensen.

Toen de Voedselbank eind vorig jaar de balans opmaakte, waren er op dat moment zo'n 37.311 huishoudens (zo'n 93.000 mensen) die gebruikmaakten van de Voedselbank. Dat is een stijging van 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Het aantal kinderen (tot en met 17 jaar) dat voedselhulp kreeg steeg ook fors, met 9,3 procent tot 36.858.

Regionale verschillen

Volgens de Voedselbank zijn er per regio grote verschillen te zien. Vooral in Amsterdam en Rotterdam steeg de vraag om hulp enorm. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege schappen bij de voedselbank: 'Ik weet niet wat we moeten doen'

Schaamte

Volgens de organisatie zijn er nog altijd veel mensen die niet in staat zijn om voldoende eten te kopen, maar niet naar de Voedselbank gaan.

Schaamte is daarvoor de voornaamste reden, meldt de Voedselbank, die daarom eind vorig jaar de campagne Niks om je voor te schamen is gestart.

'Tegenslag treft iedereen'

"Want als Covid-19 ons iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen treft. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers."

Bekijk ook: door corona naar voedselbank

Claudia had een goed lopend bedrijf in de evenementenbranche, tot het coronavirus langskwam. Het werk ligt stil en haar gezin moet plotseling rondkomen van het inkomen van haar man. Dat lukt, maar wel met hulp van de voedselbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore