Naheffing inkomstenbelasting

'Politie deelde onterecht informatie over verdachten met Belastingdienst'

10 maart 2021 02:38 Aangepast: 10 maart 2021 03:35
Een hennepkwekerij, ter illustratie. Beeld © ANP

De politie in Oost-Nederland heeft de afgelopen zeven jaar onterecht informatie met de Belastingdienst gedeeld. Gegevens van duizenden verdachten die betrokken waren bij illegale hennepteelt kwamen zo bij de fiscus terecht.

Dat schrijft NRC. Het ging bijvoorbeeld om informatie over het aantal wietplantjes, het type apparatuur en hoeveel stroom er werd gebruikt bij hennepkwekerijen die de politie oprolde. 

Naheffing inkomstenbelasting

Ook deelde de politie informatie over de huurovereenkomst en persoonlijke informatie van de verdachten. De Belastingdienst kon zo een naheffing van de inkomstenbelasting opleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corporatieman ritselde sociale huurwoningen voor hennepplantages

In een interne brief die de krant heeft ingezien schrijft een privacydeskundige van de politie dat het verstrekken van die informatie aan de Belastingdienst 'als onrechtmatig moet worden beschouwd'.

Rechtsgrond ontbreekt

Agenten hadden de informatie niet mogen delen met de Belastingdienst. "Zorgelijk is dat hier de rechtsgrond ontbreekt", schrijft de privacydeskundige.

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland geeft aan dat de informatie inmiddels niet meer wordt gedeeld met de Belastingdienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse politie verliest 400.000 gegevens door fout IT'er

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore