Datalek NAM

Gegevens 19.000 gedupeerden aardbevingsschade op straat

09 maart 2021 22:40 Aangepast: 09 maart 2021 23:38
Een boorlocatie van de NAM in Groningen. Beeld © ANP

Door een groot datalek bij NAM zijn gegevens van 19.000 mensen op straat komen te liggen. Het gaat om gedupeerden van de aardbevingen die optreden door de gaswinning in Groningen. Van 120 mensen zijn privacygevoelige gegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers of bankgegevens gelekt.

De mensen van wie bankgegevens zijn buitgemaakt, zijn gebeld door de NAM. "Dat zijn een handvol mensen. We hebben met deze mensen persoonlijk contact gehad", zegt een woordvoerder. De rest van de groep is per brief op de hoogte gesteld. Het overgrote deel van de gegevens die van deze groep gelekt zijn, zijn NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats), zegt de woordvoerder.

Afhandeling claims

Het gaat om gegevens uit de periode waarin NAM verantwoordelijk was voor de schadeafhandeling, meldt het bedrijf op zijn website. Ze kwamen naar buiten door een beveiligingslek in de software van het bedrijf Accellion, dat NAM gebruikt om grote informatiebestanden beveiligd te versturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

120.000 Groningers kunnen compensatie krijgen voor schade door aardbevingen

De NAM gebruikte deze software op verzoek van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om informatie te versturen over de afhandeling van claims over waardedalingen naar aanleiding van de aardbevingen. "Als gevolg van het datalek is deze informatie mogelijk ongeoorloofd in handen van derden terechtgekomen."

Persoons- en adresgegevens

In de informatie staan persoons- en adresgegevens. Het gaat onder meer om de huiseigenaren die tussen 2014 en 1 juli vorig jaar bij NAM een aanvraag deden voor de Regeling Waardedaling, en om huiseigenaren die met betrekking tot de waardedaling van hun eigendommen een individuele rechtszaak tegen het bedrijf zijn gestart.

NAM werd eind vorige week op de hoogte gesteld van het lek. Het datalek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. NAM zegt tot dusver niet te weten wie verantwoordelijk is voor de hack.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore