Ga naar de inhoud
'Ramen en deuren gesloten'

Grote brand Den Bosch: brandweer blijft tot vanavond blussen

De brand bij het schrootverwerkingsbedrijf in Den Bosch. Beeld © ANP

In Den Bosch woedde gisteren de hele dag een grote brand bij een schrootverwerkingsbedrijf. Op het terrein ligt veel rubber-, ijzer- en metaalafval opgeslagen. De brandweer heeft vannacht doorgewerkt en zegt dat ze nog tot vanavond bezig zullen zijn met blussen.

Tot in de wijde omtrek waren dikke rookpluimen te zien. Ook is overal in de omgeving van het bedrijf de geur van brandend rubber te ruiken. Het advies is volgens de veiligheidsregio nog steeds ramen en deuren gesloten te houden.

De rook waaide gisteravond recht over de stad Den Bosch. Rond middernacht draaide de wind zo'n 180 graden en sindsdien trekken de rookpluimen richting het zuiden van Gelderland.

Het gaat om een complexe brand. "Het schroot wordt uit elkaar gehaald, afpellen heet dat, en afgeblust", vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio gisteren. "Het grootste probleem is nu hoe we het brandende of smeulende afval en schroot gaan afvoeren zonder dat er daardoor opnieuw brandjes ontstaan."

Nazorg omwonenden

Het bedrijf ligt aan de rivier de Dieze en het waterschap is bang dat het bluswater de rivier verontreinigt. Het RIVM heeft lucht- en watermetingen verricht, maar de uitslagen daarvan zijn nog niet bekend. "Die zijn vooral belangrijk voor de zorgverlening en nazorg aan omwonenden", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.

De brand brak gisterochtend rond 04.30 uur uit. Overdag zijn ook al twee legerhelikopters ingezet, die grote waterzakken leegden boven de vlammenzee.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.