Ga naar de inhoud
Operatie Argus

Politie leest opnieuw mee met versleutelde berichten criminelen: 73 arrestaties

Archieffoto

De politie heeft vandaag bij acties in het hele land tientallen mensen aangehouden en 75 huizen en kantoren doorzocht. De golf aan arrestaties kwam op gang doordat de politie opnieuw kon meelezen met een versleutelde berichtendienst die door veel criminelen wordt gebruikt.

Het gaat om de berichtendienst Sky ECC, een van oorsprong Canadees bedrijf. De politie zegt de berichten sinds vorige maand te hebben kunnen meelezen. De server van Sky is vandaag offline gehaald en in beslag genomen.

Operatie Argus

Het nieuwe justitieonderzoek is Argus genoemd. Bij de acties vandaag zijn 30 mensen opgepakt. De afgelopen weken waren in Nederland al 43 verdachten aangehouden. Ook werden grote hoeveelheden harddrugs en miljoenen euro's in beslag genomen. Daarnaast zijn de afgelopen tijd verschillende drugslabs ontmanteld.

Volgens de politie namen veel criminelen hun toevlucht tot Sky nadat vorig jaar een soortgelijke berichtendienst was platgelegd, EncroChat. Sky ECC zou wereldwijd 70.000 gebruikers hebben, zegt de politie. In Nederland zou het gaan om ongeveer 11.000 accounts. Ook in België zijn vandaag veel aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

'Goudmijn' aan informatie

Met de acties van de afgelopen weken is het onderzoek niet afgelopen. Justitie zegt te beschikken over honderden miljoenen berichten. Uit deze 'goudmijn' aan informatie zullen de komende tijd meer acties voortvloeien, zegt Ferry van Veghel van het Openbaar Ministerie.

'Politie
Lees ook:
'Politie was al in 2019 binnen op chatdienst van criminelen'

Alleen al in Nederland zouden de afgelopen weken 'tientallen geplande ernstige geweldsdelicten' zijn voorkomen door het onderzoek, claimt de politie. Het zou onder meer gaan om ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen.

De politie zegt de georganiseerde misdaad hard te hebben geraakt met het nieuwe onderzoek. Internationale organisaties die zich bezighouden met grootschalige drugshandel, witwaspraktijken en gewelddadige afrekeningen zouden 'volledig afhankelijk zijn' van afgeschermde communicatie, zegt de politie. "Gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven."

'Overtreffende trap'

Het communicatienetwerk Sky ECC zou zijn gebruikers een beveiligd, wereldwijd netwerk hebben toegezegd. Vergeleken met het EncroChat-onderzoek is dit 'de overtreffende trap', zegt de politie.

Sky ECC: 'Niet gehackt'

Sky ECC, het bedrijf achter de berichtendienst waar de politie binnendrong, zegt op zijn website niet het slachtoffer te zijn geworden van een hack. Volgens het bedrijf heeft 'een kleine groep individuen' een 'ongeautoriseerde versie' van het berichtenprogramma gemaakt en gedistribueerd. 

Die 'illegale' variant van het programma zou op onveilige telefoons zijn geïnstalleerd. "Veiligheidsvoorzieningen die standaard worden meegeleverd met de toestellen van Sky ECC waren uitgeschakeld op deze nepapparaten."

De accounts van gebruikers die daarachter zaten, zouden volgens Sky nu geblokkeerd zijn. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update