Ga naar de inhoud
Persconferentie

Rutte: rond Pasen nieuwe stappen, deze lockdown houden we niet nog 4 maanden vol

Demissionair premier Mark Rutte Beeld © ANP

De besmettingscijfers en het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zijn nu nog te hoog om te kunnen versoepelen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte net tijdens een persconferentie. Wel zei hij dat we dicht bij een kantelpunt komen, waarop 'het vaccin de overhand krijgt op het virus'. Mogelijk kan er rond Pasen versoepeld worden.

Rutte hoopt rond Pasen 'nieuwe stappen' te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Daarbij hoopt hij vooral de horeca meer perspectief te kunnen bieden. Over vier weken is het tweede paasdag.

Aanpassingen en correcties

Alle zware coronamaatregelen, zoals de lockdown en de sluiting van de horeca blijven zeker tot die tijd gelden. "Maar deze lockdown houden we niet nog 4 maanden vol", zei Rutte. Daarom voert het kabinet wel enkele aanpassingen en correcties uit, 'omdat dat logisch en verstandig is.'

Het kabinet maakte bekend dat de lockdown met twee weken wordt verlengd. En ook de avondklok blijft voorlopig nog tot 30 maart.

23 maart nieuw reisadvies

Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei, zegt premier Rutte. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: meer ruimte voor winkels, buiten sporten met maximaal 4 personen

Nu geldt nog het dringende advies om in Nederland te blijven. Dat reisadvies geldt tot ten minste 15 april. Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. "Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan."

Zwemles

Vanaf 16 maart zijn er een paar kleine versoepelingen mogelijk, zo mogen kinderen dan weer naar zwemles en mogen volwassenen weer in groepjes van 4 buiten sporten. 

Winkels mogen straks weer wat meer klanten ontvangen en verpleeghuisbewoners mogen niet één, maar twee bezoekers per dag ontvangen.

Derde golf

De komst van de derde coronagolf is weliswaar vertraagd, maar nog steeds zien de vooruitzichten er niet goed uit. Dat zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.

Avondklok:
Lees ook:
Avondklok: van laatste redmiddel tot ordinaire maatregel

Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, waarschuwt hij.

De Jonge wijst erop dat de Britse variant het inmiddels grotendeels heeft overgenomen van eerdere coronavarianten. De Britse coronamutatie is een besmettelijkere variant.

Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

02:40