En regen

Stormachtig deze week, donderdag windstoten tot 110 km/u

08 maart 2021 15:35 Aangepast: 08 maart 2021 21:06
Beeld © Robin Utrecht

Binnenblijven zal de komende dagen een stuk eenvoudiger zijn voor veel mensen. Het wordt herfstachtig met windstoten tot 110 kilometer per uur en regen in het hele land. "Lokaal kan er deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar.

Vanaf woensdag wordt het stormachtig aan de kust, met het zwaartepunt op donderdag. "Daar kunnen zware tot zeer zware windstoten voorkomen tot 100 of 110 kilometer per uur. Ook het binnenland krijgt zware windstoten te verduren", verwacht De Jong.

Donderdagavond neemt de wind weer af. "Maar we krijgen deze week meer wind dan we gewend zijn van de afgelopen tijd."

Bekijk ook: waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies?

Op dit moment valt noordelijk al wat regen, die trekt morgen naar het zuidoosten. "In de loop van morgenochtend wordt het droger vanuit het noordwesten. Limburg kan de hele dag last houden van de regen."

Wisselvallig weekje

Woensdag gaat het waaien en stevig regenen vanuit het westen. Dat er de komende dagen veel regen valt is goed nieuws voor Moeder Natuur, zegt De Jong. "We hebben een herfstachtig, wisselvallig weekje voor de boeg met veel wind. Zo erg is dat niet. In het voorjaar kunnen bomen en planten al dat water goed gebruiken om te groeien."

De vooruitzichten over zo'n lange periode zijn onzeker, maar volgende week lijkt het weer droog te worden. Vanaf dinsdag ziet het er beter uit.

De actuele Buienradar:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore