'Stormloop'

Door corona, mooi weer en schaatskoorts gaan we massaal skaten: 'Extreem druk'

08 maart 2021 15:55 Aangepast: 08 maart 2021 16:50
We zijn massaal gaan skaten, dit jaar, tijdens de pandemie. Beeld © ANP

Wat krijg je als je een pandemie mixt met thuiszitten, mooi weer en de schaatskoorts van een maand geleden? Skaten is razend populair. Skatewinkels komen handen tekort. "Het is drukker dan ooit."

Voor een telefonische rondgang langs skatewinkels in Nederland is geduld en tijd nodig. Want: medewerkers hebben het te druk om direct op te nemen. Er worden voicemails ingesproken, we worden in wachtrijen gezet. 

Stormloop

Uiteindelijk neemt Martien de Wilde, manager van de Online Skateshop in Den Haag, de telefoon op. Hij klinkt gehaast. Ze komen handen tekort in de winkel, vertelt De Wilde. Medewerkers rennen zich de benen onder het lijf vandaan om alle klanten te kunnen helpen. Ze komen overigens niet alleen handen, maar ook skates tekort, want het loopt storm. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier komen de 'rideables': gaan we elektrisch skaten?

"Het is na het schaatsweekend in februari ontploft", zegt De Wilde. "Vorig jaar was het al druk door de pandemie, maar nu is het nóg drukker dan toen." Sterker nog: het is drukker dan het de afgelopen tien jaar in de winkel is geweest. "De vraag is zes keer zo hoog in vergelijking met voorgaande jaren."

Soort schaatsgekte

Ook bij de winkel Skatezone in Amsterdam is het hard werken. "We constateren een soort schaatsgekte, maar dan op wieltjes", zegt manager Oytun Hassan. Ook bij deze winkel begon de vraag naar skates (drie of vier wieltjes), rolschaatsen en skeelers (vier of vijf wieltjes) na het schaatsweekend. Normaal heeft Skatezone rond deze tijd van het jaar zo'n honderd exemplaren verkocht, nu al bijna driehonderd. 

Hassan is ervan overtuigd dat het schaatsweekend dit bij mensen heeft losgemaakt. "Iedereen heeft de smaak te pakken, en skaten en skeeleren komen het dichtst in de buurt bij schaatsen qua beweging, snelheid, buiten zijn."

Ook op Marktplaats is de vraag naar skates en skeelers groot. Vanaf 15 februari, de dag na het schaatsweekend, tot en met 6 maart, werd bijna 12.000 keer op (inline)skates, skeelers of rolschaatsen gezocht. De verkoop van skates bij Bol.com is dit jaar tot nu toe met 700 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, zo meldt een woordvoerder.

Hoe goed is het voor je lichaam? 

Jos de Koning, bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, kan de skate- en skeelertrend alleen maar aanmoedigen. "In deze tijd van beweegarmoede is al het bewegen dat je doet goed", zegt hij.

"De minimumrichtlijn voor bewegen is 2,5 uur per week, met matige-intensieve inspanning, plus twee keer per week spierversterkende oefeningen."

'Doe het wel veilig'

Ook wordt aangeraden om balansoefeningen te doen. Skaten en skeeleren past volgens De Koning 'perfect' bij deze beweegrichtlijn. Want, zo zegt hij: "Je kunt het intensief doen, het is een uitermate geschikte balanstaak en als je een beetje door de knieën zakt, is het ook een spierversterkende oefening voor je bovenbenen en billen."

Bovendien is het minder belastend dan hardlopen, stelt sportfysiotherapeut Dorien Janse: "Want je hoeft geen schokken op te vangen." Je traint, zo zegt ook zij, vooral de been-en bilspieren. "Maar doordat dit grote spiergroepen zijn, wordt de verbrandingsmotor ook goed aangezet en is het goed voor de calorieverbranding."

Janse raadt wel aan: doe het veilig. Gebruik een helm en liefst ook polsbeschermers. 

De voorraad bij Skatezone is bijna op. Ook bij OomSport in Den Haag kampen ze met een redelijk leeg magazijn. "We merken dat de vraag hoog is en dat er nog veel moet binnenkomen", zegt de winkelmedewerker. "Door de coronacrisis zijn vrachtschepen ook vertraagd, en we hebben relatief weinig over van vorig jaar, omdat toen skaten ook al zo populair was."

Combi

Roy de Keijzer, van skatewinkel RSI The Attraction in Rotterdam, weet het zeker: het komt door de unieke combinatie van een pandemie, waarin iedereen thuiszit, het extreem mooie weer voor maart en de schaatskoorts die nog vers in het geheugen zit. 

"Mensen willen eruit, zijn wel een beetje klaar met dat wandelen." Vorig jaar was het al zo druk dat er een rij voor de winkel stond. "Alsof we een attractie waren."

"Iedereen wil gezond blijven", zegt Hassan. "En iedereen merkte hoe leuk dat schaatsen was. Op die manier overleven wij als winkel de coronacrisis wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo eenvoudig is het om meer te bewegen: een half uur is voldoende

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore