'Goed in de gaten houden'

RIVM vraagt ervaringen met koperspiraaltje te delen

08 maart 2021 13:05 Aangepast: 11 maart 2021 16:36
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Een oproep aan vrouwen die het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI gebruiken als voorbehoedsmiddel. Meld bijwerkingen en problemen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt niet alleen gebruiksters, maar ook verloskundigen, gynaecologen en huisartsen zich te melden. Dat kan bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI), via deze link.

Bij het instituut zijn in een jaar 33 meldingen binnengekomen over het voorbehoedsmiddel, dat sinds april 2019 beschikbaar is. Het aantal is volgens het RIVM relatief veel, bij de melders zijn er zorgen over de doelmatigheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwanger ondanks spiraaltje: 'Ze vonden 'm terug in de placenta'

Er zijn geen gegevens over hoe vaak Ballerine inmiddels is geplaatst. Wel zegt de distributeur dat er sinds april 2019 meer dan 7000 van zijn verkocht. 

Verreweg de meeste meldingen (31) gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje. Ook zijn er vrouwen onbedoeld zwanger geraakt. Hoeveel kan het RIVM niet zeggen.

Andere klachten, zoals perforatie van de baarmoeder door het spiraaltje, werden minder vaak gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seks, depressie en hormonen: 7 vragen en antwoorden over anticonceptie

MEBI wil de mogelijke bijwerkingen van dit spiraaltje 'goed in de gaten houden' en om beter te kunnen vergelijken ook ervaringen met andere koperspiraaltjes, een gangbare methode, weten. Uitstoting, perforatie van de baarmoeder en zwangerschap komen overigens bij alle spiraaltjes voor.

Het meldpunt schrijft: "Het aantal meldingen dat de distributeur zelf heeft ontvangen in verhouding tot het aantal verkochte Ballerine spiraaltjes lijkt in de range te liggen van de cijfers van het Nederlands Huisartsen Genootschap over uitstoting, perforatie of zwangerschap bij koperspiraaltjes."

MEBI is in 2017 opgericht met als doel mogelijke bijwerkingen van implantaten vroeg te signaleren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore