Ook vrijspraak

20 maanden cel en jeugd-tbs voor doden drillrapper Amsterdam

08 maart 2021 16:31
De moeder van de omgekomen Jay-Ronne Grootfaam vorig jaar bij een bijeenkomst tegen racisme. Beeld © ANP

Door een kapmes kwam Jay-Ronne Grootfaam (18) om het leven, na een ruzie tussen twee rivaliserende Amsterdamse drillrapgroepen. De 19-jarige Alexio F. kreeg door de rechtbank vandaag 20 maanden cel en jeugd-tbs opgelegd, medeverdachte Yamanney A. (21) werd vrijgesproken. Het OM eiste voor beiden jarenlange celstraffen.

Grootfaam werd op 3 september 2019 met een kapmes in de hals gestoken tijdens een confrontatie tussen de groepen. Het geweld speelde zich af op de stoep van de flat Florijn, een groot deel ervan is vastgelegd door bewakingscamera's. Ook Grootfaam was bewapend met een machete.

'Samen de aanval ingezet'

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 19-jarige Alexio F.. Hij zou degene zijn geweest die heeft gestoken. Tegen medeverdachte Yamanney A. (21) eiste justitie twaalf jaar cel, omdat hij samen met F. de aanval op zou hebben gezet.

De rechtbank kwam vandaag tot 20 maanden cel en jeugd-tbs voor Alexio F.. Yamanney A. werd vrijgesproken. Van een vooropgezet plan om Grootfaam te doden is geen sprake geweest, volgens de rechtbank. F. heeft de dodelijke steek toegebracht, maar reageerde volgens de rechtbank 'buitenproportioneel' op een aanval van Grootfaam, die A. met zijn machete stond op te wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloed aan het mes: 'Drillrappers voelen de druk echt te doen wat ze rappen'

De ruzie tussen twee rivaliserende Amsterdamse drillrapgroepen liep in 2019 volgens het OM 'in razend tempo' uit de hand. De gewelddadige confrontatie nam slechts 17 seconden in beslag. Onder andere kleine kinderen waren er getuige van hoe de jonge mannen elkaar met kapmessen te lijf gingen.

De verdachten (links en tweede van rechts) deze week in de rechtbank. De verdachten (links en tweede van rechts) deze week in de rechtbank.

Drillrap kenmerkt zich door agressieve teksten en verheerlijking van geweld. In Amsterdam-Zuidoost zijn meerdere drillrapgroepen actief. Grootfaam zou tot de groep FOG in de wijk Venserpolder hebben behoord, de beide verdachten tot de zogeheten Kikkenstein Bende (KSB).

De groepen hadden het al vaker met elkaar aan de stok. En het werd vaker gewelddadig. Volgens de officier van justitie zijn F. en A. 'welbewust in die wereld gestapt'.

'Zeer geschokt'

F. is veroordeeld voor doodslag. "Hij heeft nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Zij blijven met veel verdriet achter. De stad Amsterdam en de buurt waren zeer geschokt. Alleen een gevangenisstraf is passend", zei de rechtbank.

Die hield bij de strafoplegging rekening met de gewelddadige rol van Grootfaam. "Hij bevond zich al zes seconden in de portiek met zijn machete, hij heeft direct de aanval op A. ingezet", concludeert de rechtbank uit de bewakingsbeelden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De moeder van het slachtoffer liet tijdens de zaak in haar slachtofferverklaring weten dat ze na zijn dood herhaaldelijk bedreigd is. Begin deze maand werd een jongere broer van het slachtoffer ernstig verwond met een kapmes.

Na de dood van haar zoon wilde ze 'ouders en de wereld vertellen dat dit dus zo kan gebeuren', vertelde ze. Nadat ze vorig jaar juni had gesproken bij een Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam, kregen zij en haar gezin dreigementen, 'gestuurd door drillrappers of hun fans via Instagram'. Ook is gedreigd het graf van haar gedode zoon te schenden. 

'Duivelse kinderen'

Grootfaams moeder heeft een paar keer aangifte gedaan, maar voelt zich 'totaal niet gesteund of veilig'.

De moeder zei in de rechtbank: "Ik wil mijn kinderen niet kwijtraken aan duivelse kinderen van deze tijd, kinderen die zich niet veilig voelen zonder machetes, hakbijlen en voorwerpen waarmee ze anderen opzettelijk en bewust kunnen verwonden met de dood als gevolg."

Drill – het geratel van wapens

  • Drillmuziek is een muziekstroom overgewaaid uit Chicago en Engeland. Jongeren groeperen zich in 'gangs' en dagen andere gangs uit.
  • Hun videoclips bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht.
  • De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door elkaar iets aan te doen.
  • Drill is 'Chicago slang' (straattaal), het verwijst naar het geluid dat een machinegeweer maakt. 
  • Nederlandse drillrappers gebruiken vaak de Engelse termen 'beef' (een ruzie tussen twee rivaliserende groepen) en 'shank' (mes). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore