Ga naar de inhoud
Andere behandeling

Eén op drie met zeldzame kanker krijgt eerst verkeerde diagnose

Een MRI-scanner. Beeld © ANP (archieffoto)

Een derde van de mensen met een zeldzame vorm van kanker krijgt eerst één of meerdere verkeerde diagnoses te horen. En dat heeft gevolgen, want de juiste behandeling laat langer op zich wachten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 2027 mensen die een zeldzame vorm van kanker hebben, of hebben gehad. Vier op de tien van deze patiënten hebben een behandeling, therapie of medicatie voor die onjuiste diagnose gehad.

Maria
Lees ook:
Maria na borstkanker: 'Dit is het afval van één operatie, mijn operatie'

Voor bijna eenderde van de deelnemers aan het onderzoek geldt dat er meer dan vier weken zaten tussen het eerste gesprek met de arts in het ziekenhuis en het horen van de diagnose zeldzame kanker. De geldende beroepsnorm schrijft voor dat een diagnose in principe binnen drie weken na het eerste polibezoek gesteld moet worden.

Nederland telt 130.000 mensen met een zeldzame kanker zoals anuskanker, galwegkanker, vulvakanker, schildklierkanker en hersentumor. De kans dat mensen met een zeldzame vorm van kanker hun ziekte overleven, is 15 procent kleiner dan bij patiënten met veelvoorkomende kankers.

115.000
Lees ook:
115.000 kankerdiagnoses vorig jaar, 4000 minder door coronacrisis

Volgens de kankerpatiëntenorganisaties is dat mogelijk deels te verklaren uit de vertragingen bij het stellen van de juiste diagnoses.

Naar gespecialiseerde centra

De kankerpatiëntenorganisaties en KWF Kankerbestrijding roepen op om mensen met zeldzame vormen van kanker te laten onderzoeken en behandelen in gespecialiseerde centra. Het gaat dan bij voorkeur om Universitair Medische Centra (UMC's).

Bij sommige zeldzame kankers, zoals hoofdhalskanker zijn daar al landelijke afspraken over gemaakt. Voor bloed- of lymfeklierkanker is afgesproken dat elke patiënt met een gespecialiseerd centrum wordt besproken.

Bekijk ook: Niet-goedgekeurd kankermedicijn redde leven Astrid:

01:34
Tien jaar geleden was Astrid opgegeven door artsen. Maar ze gaf niet op.