Ga naar de inhoud
Afscheid nemen

Bibian Mentel tegen Humberto: 'Er is zoveel liefde om me heen'

Drievoudig paralympisch kampioen Bibian Mentel, die de afgelopen week van artsen het advies kreeg om langzaam afscheid te nemen van haar dierbaren vanwege uitzaaiingen in haar hersenen, beschouwt elke dag nog als een cadeautje. "We pakken elke dag toch weer als een mooi momentje."

De artsen vertelden Mentel vorige week dat een behandelplan tegen de uitzaaiingen uitgesloten is.

Bekijk hier het indrukwekkende gesprek:

Bibian
Lees ook:
Bibian Mentel neemt afscheid van naasten, uitzaaiingen in hersenen

Alles doorspreken

Bij de talkshow van Humberto Tan was vanavond Edwin Spee, de echtgenoot van Bibian te gast. Later werd er via een videoverbinding gesproken met Bibian zelf. "We pakken elke dag weer als toch een mooi momentje", zei ze.

"Dat klinkt heel cliché. Maar we hebben de afgelopen weken heel veel tijd gehad met familie en vrienden om alles door te spreken. Dan kom je op zaken uit als: zijn er nog dingen die gezegd moeten worden? Ik ben blij dat ik niet van het een op het andere moment uit het leven ben gerukt en ik dus de kans heb om met al m'n vrienden en vriendinnen, al die laatste dingen die je nog wil zeggen, gezegd te hebben. En dat nu nog elke dag een cadeautje is."

Zon in gezicht

Op de vraag wat de belangrijke dingen zijn, antwoordt Mentel. "In de ochtend wakker worden met de zon in mijn gezicht naast mijn prachtige man. Mijn zoon die de kamer binnenkomt en die me een kus geeft om me een goedemorgen te wensen. Mijn dochters die binnenkomen om me een knuffel te geven. Mijn vriendinnen die letterlijk om de andere dag voor de deur staan, om voor eten te zorgen. Er is zoveel liefde om me heen en dat is zo prachtig."

Mentel zegt dat de pijn op dit moment meevalt. "Het is redelijk onder controle met de medicijnen. Als het zo gaat, dan kan ik nog wel even. Dan zijn jullie nog niet van me af. Zoals ik me nu voel dan durf ik het ook nog wel even aan."

Mooie momenten

Een belangrijk moment voor Bibian was dat ze haar zoon 18 jaar had zien worden. "En dat was mijn doel."

Bibian
Lees ook:
Bibian Mentel uitbehandeld na uitzaaiingen in hersenen

Op de vraag van Humberto of er nog mooie momenten zijn, antwoordde Bibian dat ze heel erg trots was op haar gezin, haar man, zoon en dochters en ook haar vriendinnen. "Er zijn zoveel mooie momenten. Bijna te veel om op te noemen."

De in 2018 gestopte snowboardster hoopt dat haar stichting, de Mentelitity Foundation, ook na haar overlijden nog veel kinderen kan helpen om meer uit het leven te halen

Heldhaftig,
Lees ook:
Heldhaftig, indrukwekkend, een voorbeeld: social media vol bewondering voor Bibian Mentel