Maartse buien

Regenpakken uit de kast: veel regen en wind op komst

07 maart 2021 14:27
Archieffoto Beeld © ANP

Goed nieuws voor boeren en natuurorganisaties, minder goed nieuws voor anderen: vanaf woensdag gaat het flink regenen. Dat in combinatie met harde wind zorgt ervoor dat het herfstachtig aanvoelt.

Hebben we nu nog heel rustig weer, met zelfs een echt koude nacht achter de rug (het werd plaatselijk -6 graden), vanaf morgen wordt dat anders. Dat verwacht meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. "In de avond gaat het regenen, maar daar zullen veel mensen door de avondklok weinig last van hebben. Met de wind valt het dan ook nog wel mee."

Aardig dagje

Dinsdag krijgen we nog best een aardig dagje, wat zon, wat wolken, in de ochtend wat regen. Maar vanaf woensdag slaat het weer echt om. "Dan is het bewolkt en gaat het in de loop van de middag vanuit het westen stevig regenen, vooral 's nachts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooikoorts en corona, wat is het verschil?

Donderdag wordt het nog onstuimiger. De wind neemt dan toe tot windkracht 5 of 6 in het binnenland, met windstoten van zo'n 75 kilometer per uur. Aan de kust en in het Waddengebied wordt het mogelijk stormachtig met windkracht 8 en nog zwaardere windstoten.

40 millimeter regen

Woensdag en donderdag valt er bij elkaar 10 tot 20 millimeter regen. En ook de dagen daarna wordt het niet droog", verwacht Schambergen. "Zon en flinke buien wisselen elkaar dan af. Tussen woensdag en volgende week maandag valt er lokaal tot 40 millimeter regen, meer dan de helft van wat er normaal valt in de hele maand maart."

Volgens Schambergen is dit geen bijzonder weer voor de tijd van het jaar. "We spreken niet voor niets over maartse buien. En de uitdrukking maart roert zijn staart komt ook ergens vandaan. De afgelopen jaren zijn we verwend met hele zachte lentes, en de afgelopen weken werden we natuurlijk ook verwend. Maar dit is typisch Nederlands weer voor de tijd van het jaar. Het wordt ook gewoon zo'n 9 à 10 graden, heel normaal voor maart."

Boeren blij

En volgens Schambergen is het niet alleen vervelend. "Voor de natuur is dit veel beter. De voorgaande jaren waren heel droog, mede door een droog voorjaar. Dit jaar was de sneeuw al goed voor de grondwaterstanden, en ik denk dat boeren en natuurorganisaties blij zijn dat er nu nog wat water bij komt. We weten nog niet hoe droog de rest van dit voorjaar wordt, dus alles wat nu valt, is mooi meegenomen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore